Uniek, een zweefvliegtuig van glas-in-lood uit Lemele: ''hij moet de hele wereld over gaan''

Een zweefvliegtuig volledig gemaakt van glas-in-lood, dat óók nog moet gaan vliegen. Onmogelijk, toch? Dan ken je Ton Beumer (70) uit Lemele nog niet.

''Toen ik op het idee kwam om een zweefvliegtuig (een Ka8-b) in glas-in-lood, verklaarden ze me voor gek. Ik had tenslotte nog ooit iets in glas-in-lood gezet. Maar daar trok ik me niks van aan, ik probeerde het gewoon,'' vertelt Beumer.


En met succes. Gewapend met een dagcursus glas-in-lood-zetten, is Beumer al ruim een jaar bezig met zijn glas-in-lood-project en de romp is inmiddels af. Nu moeten de vleugels nog. In totaal is Beumer er dan zo'n tweeduizend uur mee bezig geweest. 

Echt vliegen

Wanneer de vleugels erop zitten, wil Beumer zijn kunstwerk ook daadwerkelijk laten vliegen. Naar verwachting gebeurt dit eind mei.

"Het is natuurlijk niet echt vliegen. Het is maar een klein stukje van de grond, om daarmee de natuurwet van vliegen aan te tonen. Dat zou uniek zijn in de wereld. Ik heb daarom ook het World Guiness Book of records ingelicht", vertelt een trotse Beumer.


Internationaal

Hoewel het vliegtuig geen lange afstanden zal vliegen, wil Beumer het vliegtuig toch over de grenzen laten gaan: "Ik hoop dat internationale vliegvelden mijn kunstwerk tentoon willen stellen. Ik wil mensen laten zien dat iets kán, als je het echt wilt." 

De smaak te pakken

Het vliegtuig mag dan wel bijna af zijn, maar Beumer is nog lang niet klaar met het glas-in-lood-ontwerpen.

Zijn volgende uitdaging? "Ik wil een Formule 1-auto in glas in lood zetten, die óók nog kan functioneren als auto." 

Meer over dit onderwerp:
Vechtdal vliegtuig kunstwerk Lemele Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren