nieuws

Armeense gemeenschap tevreden met strafeis OM na Turks protest in Almelo

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
De Armeense gemeenschap is tevreden met de strafeis van het Openbaar Ministerie tegen een 52-jarige Turk. Die straf werd geëist vanwege uitlatingen van de verdachte tijdens een demonstratie in Almelo. Hij zou daarmee hebben aangezet tot geweld.
Een delegatie Armeniërs woonde vrijdagmorgen het proces bij voor de rechtbank in Almelo tegen de voorzitter van de Turkse-Azerbeidzjaanse Vereniging. Volgens hun raadsman Korver zijn ze tevreden met de strafeis.

Drie aangiftes

De man riep op zondagmiddag 1 juni 2014 tijdens een demonstratie tegen het Genocide-monument voor Armeniërs dat de enclave Karabach in Azerbeidzjan het graf zou worden van Armeniërs. Drie Armeniërs deden aangifte. Zij vonden dat sprake is van haat zaaien, discriminatie en aanzetten tot geweld.  

'Alleen aanzetten geweld bewezen'

Justitie vindt alleen aanzetten tot geweld bewezen. De Armeense gemeenschap steunt volgens hun raadsman Korver het OM hierin. De Turkse gemeenschap verwerpt de strafeis van het Openbaar Ministerie. Volgens hun raadsman Plasman worden de uitlatingen rondom Karabach in een verkeerde context gezet. Ook zou er -volgens hem- geen sprake zijn van aanzetten tot geweld., 
De demonstratie verliep overigens zondag 1 juni 2014 rustig. Er waren rondom het protest geen incidenten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.