nieuws

Frion in Zwolle wil begeleiding voor cliënten tot in het stemhokje

Mensen met een verstandelijke beperking moeten bij de verkiezingen tot in het stemhokje hulp kunnen krijgen van een begeleider. Daarvoor pleiten meerdere instanties waaronder Frion in Zwolle. Maar dat gaat bij de komende Tweede Kamerverkiezingen in elk geval nog niet lukken.
Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak goed in staat om de politiek te volgen en ook om keuze voor een partij te maken. Maar het uitbrengen van een stem is vaak nog niet zo eenvoudig. Het stemformulier is erg groot en er staan heel veel namen op. De politieke partijen worden alleen met een naam afgedrukt en niet met en logo. En juist deze logo's zijn voor sommige mensen met een verstandelijke beperking een herkenningspunt.

Hulp
Mensen met een lichamelijke beperking kunnen wel hulp krijgen in het stemhokje. Meerdere instanties zoals Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en ProDemos vinden dat dit ook voor mensen met een verstandelijke beperking moet gelden. Ze hebben dit aangekaart bij de landelijke politiek. Er zijn toezeggingen dat er vanuit Den Haag naar wordt gekeken.
Voor de verkiezingen op 15 maart valt er niets meer te regelen en moet iemand met een verstandelijke beperking zichzelf redden. Toch kan dit over twee jaar anders zijn wanneer de stembussen open gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Machtigen
Ook voor deze groep kiezers geldt dat ze iemand kunnen machtigen. Dat is iets wat ze bij Frion liever niet zien. Zij zeggen dat hun cliënten het liefst zo zelfstandig mogelijk willen zijn. Het zelf uitbrengen van een stem terwijl iemand meekijkt of dat goed gaat hoort daarbij.
Om de cliënten toch zo goed mogelijk voor te bereiden op de verkiezingen is er op het kantoor van Frion in Zwolle een stemlokaal na gemaakt. Er is een stemhokje met een rood potlood en een stemformulier. Vanavond wordt er een speciale workshop gegeven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.