nieuws

Een bijzonder beroep: paardentandarts uit Weerselo

Peter Helthuis uit Weerselo is een tandarts die alleen gebitten verzorgt van patiënten boven de 500 kilo. De paardentandarts behandelt onder meer de paarden van de huidige wereld- en Europees kampioen Jeroen Dubbeldam.
Peter is altijd dierenarts van beroep geweest, maar sinds 2001 heeft hij zich toegelegd op het verzorgen van paardengebitten. "Paarden zijn aangepast aan het leven op de steppe.
Daar groeit in de zomer niet veel omdat het ontzettend warm is en in de winter is het ijskoud. Die paarden moeten achttien uur per dag grazen om aan het benodigde voedsel te komen waardoor de tanden veel slijten", vertelt de tandarts. "Bij ons krijgen ze voer waardoor ze niet zo lang hoeven te grazen en dus eerder verzadigd zijn. Hierdoor groeien de tanden wel sneller, waardoor het erg belangrijk is om dit bij te houden".  

Onderhoud

Het werk voor een paardentandarts verschilt nogal van dat van een gewone tandarts. Los gezien van het formaat van de instrumenten is Peter niet echt bezig met gaatjes vullen of slecht onderhouden tanden. "Ik houd mij voornamelijk bezig met de ontsporingen die door het doorgroeien zijn ontstaan. Denk hierbij aan haakjes slijpen, kanten schoonmaken of als het nodig is kiezen trekken", aldus Peter.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.