nieuws

Waar zitten de steenuilen in de Hof van Twente? Vrijwilligers zoeken 't uit

Ze turen de lucht af terwijl uit hun mobieltje het geluid van baltsende steenuilen schalt; vrijwilligers van de stichting Hofvogels gaan de komende weken op verschillende plekken in de gemeente Hof van Twente op zoek naar de zeldzame steenuilen. 
Eerst wordt gekeken en geluisterd in en rond de gebieden Markvelde-Hengevelde, Deldenerbroek, Deldeneresch-Zeldam en Stokkum. Mogelijk dat er later nog op andere plekken wordt gezocht naar steenuilen.

Heggen, hagen en weilanden

De gebieden waar nu wordt gezocht zijn ideale gebieden voor de roofvogel. Er staan boerderijen met veel heggen, hagen, bomenrijen en weilanden. Het is te verwachten dat ze zich daar ophouden. Maar hoeveel zijn het?
De gemeente Hof van Twente wil weten hoeveel steenuilen in het gebied zitten. Er is in 2016 een adoptieplan opgesteld en op basis van de telling kunnen zaken zoals de nestkasten worden aangepast of kan het leefgebied 'steenuilvriendelijker' worden ingericht.

Hoe spot je een steenuil?

Het is de truc om bij het spotten van steenuilen gebruik te maken van hun natuurlijke driften. De vogelaars laten op de speaker van hun mobieltje de lokroep van een steenuil horen. Mannetjes-uilen die het geluid horen zullen zich meteen melden met een baltsroep.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.