Kampen houdt historische visrokerij aan het lijntje

De gemeente Kampen schuift de beslissing over het behoud van de historische visrokerij aan het Slagersplein op de lange baan. Dat verwijt kreeg de gemeente vandaag bij de Raad van State van de stichting die de rokerij wil behouden.

Het terrein van de visrokerij is in handen van een projectontwikkelaar die op deze plek woningen wil bouwen.

De Raad van State besliste eerder dat dit pas mogelijk is als er een nieuwe locatie voor de rokerij is gevonden en ook gegarandeerd is dat de verplaatsing betaald kan worden.

Rokerij kan naar oude gemeentewerf

De gemeente heeft een nieuwe locatie voor de rokerij gereserveerd op de oude gemeentewerf. Maar of de verplaatsing ook financieel rond komt, kan de gemeente nog niet zeggen. Dat hangt volgens een woordvoerster af van onderhandelingen met de projectontwikkelaar.

Dat kan nog lang gaan duren, want concrete woningbouwplannen voor het Slagersplein heeft de ontwikkelaar nog niet.

Liever restauratie van rokerij

“Terwijl de onzekerheid blijft bestaan, raakt de rokerij verder in verval”, klaagt een woordvoerder van de stichting Vischrookerij Van Heerde en Reumer. De stichting wil het liefst dat de rokerij wordt gerestaureerd en niet verplaatst.

Verplaatsing is vanwege de gietijzeren constructie erg lastig en kost mogelijk wel 500.000 euro, zegt een woordvoerder. Hij eiste bij de Raad dat het plan voor de nieuwe locatie wordt vernietigd.

De Raad doet over zes weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Kop van Overijssel kampen IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren