nieuws

Vrijwillig blijven

Het plastic mondstuk zit met dubbelzijdig plakband aan Barends lip geplakt. Voor de zekerheid, anders valt het uit zijn mond. Hij heeft deze extra lucht nodig om te kunnen overleven. Het maakt zijn keel droog en het plakband trekt zijn bovenlip kapot. Toch wil hij deze zorg hebben. Het is zijn eigen keus. Zolang hij televisie kan kijken en genieten van het bezoek van zijn zus, wil hij blijven leven. Iedereen in het hospice kent de wens van deze positief ingestelde ALS-patiënt. 
Ik heb veel werk aan de montage. Het is de grootste puzzel die ik tot nu toe heb gehad. Ik heb Barend Kleyne Snuverink beloofd dat ik zo snel mogelijk zijn deel monteer en aan hem laat zien. Maar ik heb de puzzel steeds net op tijd voor de uitzending klaar en kan mijn belofte niet nakomen. Vervelend. Gelukkig heeft hij aflevering 2 gezien. En hij vond het mooi. "Gewoon... zoals het is...," vertelt hij met verzwakte stem. Zijn zus en mantelzorger Jannie Terhalle is het met hem eens. Gelukkig. Stiekem hoop ik dat hij alle afleveringen kan zien, voordat hij sterft.
Betsie Wiggers zit met haar medebewoners aan tafel te ontbijten. Dankzij vrijwilliger Miguel Defesche die het ontbijt voor hen maakt. Zonder hem zou iedereen hier om de beurt een broodje krijgen. Nu is het gezellig. Betsie krijgt vandaag een manicure van twee vrijwilligers. Ook mevrouw Ardesch zit daar om haar nagels gelakt te krijgen. Mevrouw Ardesch woont hier zelfstandig. Als iemand haar heeft geholpen met de lichamelijk zorg en de transitie van bed naar rolstoel, kan ze zich verder prima redden. Ze rijdt met haar elektrische rolstoel het hele Dijkhuis rond. Beiden voelen zich hier thuis. Al onthoudt Betsie door haar dementie niet dat de dames van de manicure geen betaling accepteren. Ze vergeet steeds dat het vrijwilligers zijn. 
Opeens snap ik waarom Het Dijkhuis hoge ogen gooit. Het zijn de vrijwilligers die het leven leuker maken. Het Dijkhuis heeft 250 bewoners en 300 vrijwilligers. Die verhouding is in sommige andere verpleeghuizen totaal anders. "In het westen ken ik verpleeghuizen waar 900 bewoners zijn en 30 vrijwilligers," vertelt vrijwilliger-coördinator Martine Veldhof. "Dan denk ik wel 'Oei'..." Wanneer ik aan verzorger Hans Weldam vraag hoe het zou zijn om geen vrijwilligers te hebben, slaakt hij een hele diepe zucht.  Het is duidelijk de gevoelige snaar. "Dan hebben we een heel groot probleem. Dan vervallen alle normale dagelijkse zaken zoals gezamenlijk eten. Omdat we er dan geen tijd voor hebben." Dat zoiets basaals moet afhangen van vrijwilligers. Of mantelzorgers. Daar schrik ik van. Maar ja, het Dijkhuis krijgt meer dan 42.000 gratis werkuren. Zonder die extra uren ontvang je alleen direct nodige zorg en krijg je eenzaam een boterham op je bordje. 
En dan ga je denken. Moet ik zelf vrijwilliger worden? Wil ik mantelzorger zijn? Of wil ik meer voor de zorg betalen, zodat iemand dat professioneel kan doen? Want blijkbaar is dat op dit moment de grote vraag. Zelf zorgen of zelf betalen.
Jauke Boerdam
Voor de serie 'Ken ie mie nog?' filmde programmamaakster Jauke Boerdam het dagelijkse leven in verpleeghuis Het Dijkhuis in Borne. De serie zie je elke dinsdag bij TV Oost om 19.20, 21.20 en 23.30 uur. Aflevering gemist? Terugkijken kan hier.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.