nieuws

Zeven 'vergeten' grafheuvels bij Oldenzaal opgeknapt

Zeven grafheuvels bij Oldenzaal, die bij eerdere projecten over het hoofd waren gezien, worden op dit moment alsnog gerestaureerd. De begroeiing is inmiddels verwijderd en een archeoloog heeft de precieze afmetingen in kaart gebracht. 
Grafheuvels zijn op wel meer plekken in Overijssel te vinden, maar hier is bijzonder dat er zeven bij elkaar liggen. Des te vreemder dat de grafheuvels betrekkelijk onbekend zijn.
Martin Degen van Landschap Overijssel begeleidt de restauratie. “We hebben in Overijssel misschien wel twee honderd grafheuvels gerestaureerd, maar deze hebben we over het hoofd gezien. Ik was erg verbaasd toen ik ze voor het eerst hier zag liggen.”

Lokale inwoners en toeristen

Landschap Overijssel werd door de huidige eigenaar van het terrein, Remi Nieuwenhuis, geattendeerd op het bestaan van de grafheuvels. “Hij wil dat ze opgeknapt worden en zijn wens is ook dat ze beter zichtbaar worden voor lokale inwoners en toeristen”, zo vertelt Martin Degen.
“Het restauratiepotje voor grafheuvels was inmiddels leeg, dus moesten we op zoek naar een creatieve oplossing. Verschillende partijen hebben een financiële bijdrage geleverd en nu zijn we hier aan het werk.”

Vijfduizend jaar oud

De grafheuvels zijn waarschijnlijk vijf duizend jaar oud en werden destijds gebruikt als begraafplaats. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.