nieuws

Regio IJsselland wil financiële uitbuiting ouderen aanpakken

Financiële uitbuiting van ouderen, het komt landelijk zo'n 35000 keer per jaar voor, maar dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg. Daarom starten elf gemeenten in de regio rond Zwolle en Deventer een project om het probleem aan te pakken.
De gemeentes werken daarbij samen met de politie, ouderenzorg instanties, banken en notarissen.

Misbruik achter de schermen

Omdat het misbruik vaak gepleegd wordt door familieleden en mantelzorgers speelt het probleem zich achter de schermen af. Ouderen zijn te bang en te afhankelijk om erover te spreken.
Via voorlichting hopen de gemeentes het misbruik bespreekbaar te maken en ouderen de weg te wijzen om de financiële uitbuiting te voorkomen of te stoppen.

Kans financieel misbruik groot

De kans op financieel misbruik van ouderen neemt toe naarmate ze langer thuis wonen en bank filialen hun deuren sluiten. Hulp aan de balie is er niet, veel bankzaken moeten digitaal gedaan worden.
Problematisch voor veel senioren en dus wordt er steeds vaker een familielid, vriend of mantelzorger gevraagd om de financiële zaken te regelen.

Schaamte en angst om misbruik te melden

"Bankpasjes worden dan in vertrouwen afgegeven, maar helaas ook vaak misbruikt", zegt projectleider Aline Vos. "Soms wordt het misbruik wel opgemerkt maar is er schaamte en angst om de vertrouwenspersoon erop aan te spreken. De afhankelijkheid van ouderen is groot."
Het project wil het probleem onder de aandacht brengen en ouderen wegwijs maken richting instanties die kunnen helpen. Daarbij ligt een belangrijke taak voor de regionale banken.

Belangrijke rol banken om ouderen te helpen

"Wij zijn bij het project ingestapt omdat we als bank signaleren dat het probleem geregeld de kop op steekt", zegt Tetske Alferink van de Rabobank IJsseldelta.
"Er zijn verschillende manieren om ouderen te helpen en minder afhankelijk te maken als het gaat om het beheer en de afhandeling van hun financiën. Zo kan er bijvoorbeeld een financieel adviseur ingeschakeld worden die de bankzaken bij de senioren aan huis komt regelen."

'Hopelijk taboe doorbroken'

Projectleider Aline Vos hoopt dat het project het taboe rond het probleem doorbreekt.
"Als het bespreekbaar wordt kunnen we helpen. Helaas betreft het een hele kwetsbare doelgroep die ook niet altijd in staat is om naar onze voorlichtingsbijeenkomsten te komen. We zullen met de gemeenten en instanties proberen omdat het komend jaar wel voor elkaar te krijgen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.