nieuws

Een klooster of een tropisch zwembad? Wat komt er in de boerderij die de provincie weggeeft?

Plannenmakers struikelen vandaag over elkaar bij de presentatie van hun ideeën in Stegeren. De provincie Overijssel geeft daar een boerderij weg.
De provincie houdt vandaag een ideeënmarathon voor Vrijkomende Agrarische Bebouwing (VAB). Plaats van actie is de leegstaande en te vergeven boerderij aan de Spijkerweg 1 in Stegeren, gemeente Ommen. De belangstelling is groot. Zo’n 75 teams pitchen hun idee voor een kansrijke nieuwe invulling van deze boerderij.

Verloedering

Het beste idee wint, waarna de plannenmakers de boerderij twee jaar lang tot hun beschikking krijgen. Gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel, initiatiefnemer van de pitch: "Leegstand is nergens leuk, dat leidt tot verloedering van de omgeving. We willen ook het buitengebied bruisend en vitaal houden. Dus het is belangrijk dat er een goeie nieuwe invulling komt en ik sta open voor alle ideeën."
Het initiatief van de provincie komt voort uit de verwachting dat in 2030 ongeveer 3000 boerderijen in Overijssel leeg zullen staan. Behalve voor de boerderij in Stegeren kunnen mensen ook plannen voor de rest van de provincie en de langere termijn lanceren.

Klooster

Jozka van Vuure uit Deventer weet exact wat hij met de boerderij in Stegeren wil. "Een klooster voor jonge mensen, waar ze succesvol mogen falen, zodat je niet altijd hoeft te presteren in je leven." Pedro Klaver is een andere plannenmaker: "Ik denk aan een tropische sfeer met een zwembad."
Op 17 mei is de finale voor de kandidaten. Dan wordt duidelijk welk idee de komende twee jaar uitgevoerd mag worden in Stegeren.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.