nieuws

De regels in het stemlokaal: wat mag wel en wat mag niet?

Verkiezingen
Verkiezingen © RTV Oost / Rogier van den Berg
Nog één dag en dan is het zover: dan kunnen we naar de stembus om onze stem uit te brengen op één van de kandidaten voor de Tweede Kamer. Maar wat mag wel en wat mag niet op het stembureau? RTV Oost zet een aantal belangrijke regels op een rijtje. 
De meeste stembureaus openen om half acht 's ochtends de deuren. Een overzicht van alle stembureaus in de provincie is hier te vinden. De stembussen sluiten om exact negen uur 's avonds. De stembureaus blijven open, omdat iedereen die dat wil bij de tellingen aanwezig mag zijn.

Over stembureaus en identificatie

Meestal zijn stembureaus ondergebracht in openbare gebouwen. Denk aan basisscholen, wijkcentra of buurthuizen. Maar gemeenten mogen ook bijzondere stembureaus inrichten, op plekken die soms wat minder voor de hand liggen. Het kleinste stembureau van Nederland in een woonhuis in Marle is daar een voorbeeld van.
Een kiezer moet een persoonlijke stempas en een identiteitsdocument (paspoort, identiteitskaart, verblijfsdocument of rijbewijs) bij zich hebben. De stempas wordt per post verstuurd aan de kiezer. Het identiteitsdocument moet geldig zijn tot 16 maart 2012 of een latere datum. Het mag dus maximaal vijf jaar verlopen zijn.

Hoe moet ik stemmen?

Stemmen doe je met een rood potlood en een stemformulier. Als je een fout maakt, dan krijg je één keer een nieuw formulier. Stemmen in het stemhokje moet je alleen doen. Je mag alleen met een begeleider stemmen als je door een lichamelijke beperking fysiek niet in staat bent om te stemmen.
Kiezers met een verstandelijke beperking mogen geen hulp krijgen in het stemhokje. Dit tot onvrede van bijvoorbeeld Frion in Zwolle, een organisatie die mensen met een verstandelijke beperking begeleidt. Die organisatie wil dat hulp in het stemhokje toegestaan wordt.

Nog geen idee?

Mensen die nog geen idee hebben op welke partij ze moeten stemmen, kunnen kijken op sites als StemWijzer of KiesKompas. Meer informatie over regionale Kamerkandidaten en regionale thema's is te vinden op onze themawebsite Stem Overijssel.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.