nieuws

Zo ziet de nieuwe supporterskaart van Overijssel eruit

De supporterskaart van de KNVB
De supporterskaart van de KNVB © KNVB Expertise
Waar wonen de meeste fans van PEC Zwolle, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo of FC Twente? Het is goed te zien op de nieuwe supporterskaart van de KNVB.
Het expertiseteam van de voetbalbond laat op de kaart zien hoe voetbalfans in Nederland geografisch verspreid zijn, gebaseerd op cijfers van dit seizoen. 

Hoe wordt de kaart bepaald?

De exacte uitleg is geen makkelijk kost, maar het komt neer op een combinatie van verkochte seizoenkaarten en gemiddelde bezoekersaantallen in het seizoen. 
Daarna worden de gemeentes toegewezen aan bepaalde clubs. Bij meerdere clubs wordt afgewogen hoe de verhouding is.
Mocht club A minimaal twee keer zo groot zijn als club B, dan krijgt club A de gemeente alleen toegewezen. Zo niet, dan wordt de gemeente verdeeld. Dat is zichtbaar als een gestreept patroon. 
Overijssel op de kaart
Overijssel op de kaart © KNVB Expertise

Wat zien we?

De supporterskaart laat zien dat de Overijsselse clubs elk duidelijk een eigen regio bedienen, met hier en daar een overlap.
Vooral Heracles Almelo heeft daar mee te maken: er is geen enkele gemeente waarin de club 'het alleenrecht' heeft. 

Te weinig supporters in Staphorst

Opvallend is ook het witte vlak van de gemeente Staphorst. Hier wonen volgens de KNVB te weinig supporters om de gemeente toe te schrijven aan een club. 
De grens daarbij ligt bij minimaal 500 supporters. 

Provinciegrens zegt niet alles

De gemeentes rondom de provinciegrens blijken overigens niet altijd toegeschreven te kunnen worden aan onze Overijsselse clubs. Zo is Steenwijkerland overwegend voor SC Heerenveen. 
Daartegenover pakken FC Twente (1), Go Ahead Eagles (2) en vooral PEC Zwolle (6) de nodige gemeentes buiten Overijssel mee. 
Het verschil met 2015/2016
Het verschil met 2015/2016 © KNVB Expertise

Verschillen met 2015/2016

Ook vorig seizoen bracht de KNVB een supporterskaart uit. Hierboven kunt u de verschillen zien. Te zien is hoe FC Twente in het midden van Overijssel wat terrein heeft verloren aan Heracles Almelo en PEC Zwolle. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.