nieuws

OM eist half jaar cel voor steekpartij op azc Schalkhaar

OM eist cel voor steekpartij op azc Schalkhaar
OM eist cel voor steekpartij op azc Schalkhaar © iStock
Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van een half jaar tegen een 23-jarige man uit Libië, die vorig jaar op het asielzoekerscentrum in Schalkhaar een man uit Algerije heeft neergestoken. De Algerijn raakte gewond aan zijn been.
Volgens de Libiër verdedigde hij zichzelf tegen de Algerijn. Die viel hem al langer lastig en dreigde hem steeds te verkrachten. De verdachte vertelde verder dat de Algerijn hem in oktober aanviel, toen hij in de biljartzaal een voetbalwedstrijd van Libië wilde bekijken. De Algerijn sloeg hem onder meer met een biljartkeu. Op dat moment stak hij hem met een mes, dat hij nog bij zich had van zijn maaltijd.

'Ik werd gek'

De verdachte zegt dat hij bang was als enige Libiër in het azc. Zijn aanvaller maakte deel uit van een groep Algerijnen die tegen hem waren.
Hij ontvluchtte zijn geboorteland nadat zijn vader en moeder werden vermoord, omdat ze gelieerd waren aan het regime van Khaddaffi. "Ik werd toen helemaal gek", zei hij voor de rechtbank.
Deskundigen die hem onderzochten vermoeden dat de man een posttraumatische stressstoornis heeft, maar dat speelt geen rol in de steekpartij. Alcohol speelde wel een rol, maar dat maakt de man niet verminderd toerekeningsvatbaar.
Volgens de officier van justitie was er geen sprake van noodweer. De verdachte viel volgens haar het slachtoffer aan en stak hem toen deze op de grond lag. Een deels voorwaardelijke straf past niet voor deze verdachte aldus de officier van justitie: "er is geen plek meer voor meneer in Nederland."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.