nieuws

Overijsselse gemeenten willen aanpassing aanvliegroutes Lelystad

Lelystad Airport
Lelystad Airport © ANP XTRA / Koen Suyk
De gemeenten Dalfsen, Hellendoorn, Raalte en Steenwijkerland willen dat er een alternatief wordt onderzocht voor de aanvliegroutes van vliegveld Lelystad. Ze willen dat gedeputeerde Boerman dat onder de aandacht brengt van staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu.
De vier gemeenten willen niet dat naderende vliegtuigen vanuit het zuiden onder de 1.828 meter, oftewel 6.000 voet kunnen overvliegen. In de plannen voor de aanvliegroutes geldt die 6.000 voet als ondergrens, maar bij de naderingen vanuit het zuiden wordt daar consequent een uitzondering op gemaakt. 

Toch onder 6.000 voet

In een brief aan de Werkgroep Luchtruim Overijssel geeft Hans Alders van het luchtvaart overlegorgaan de Tafel van Alders aan: “voor naderend verkeer uit het zuiden lijkt 6000 ft boven ‘oud land’ moeilijk realiseerbaar, vanwege het benodigde daalprofiel om de eindnadering te kunnen uitvoeren”.
Dalfsen, Hellendoorn, Raalte en Steenwijkerland zeggen dat dit de gemeenten niet gerust stelt dat het om een consequente uitzondering gaat. Ze vinden dat het haaks staat op de toezegging van de staatssecretaris dat er slechts incidenteel van de minimale vlieghoogte zal worden afgeweken. 

Hoe zit het met de hoogte bij meer vliegbewegingen?

Ook zijn er opmerkingen over de houdbaarheid van de vlieghoogte als er meer vliegtuigen landen en opstijgen van vliegveld Lelystad dan de 15.000 waar nu van wordt uitgegaan. Er wordt gesproken over een doorgroei naar 45.000 vliegbewegingen waarbij het te druk in de lucht kan worden om de 6.000 voet aan te houden. 
De gemeenten willen dat de staatssecretaris de optie van een zogenoemd Continuous Descent Approach onderzoekt. Daarin dalen de vliegtuigen pas na Zwolle onder de 6.000 voet om de landing op vliegveld Lelystad in te zetten.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.