Pieter Omtzigt

CDA'er Omtzigt wil dat Europese Unie verdrag met Turkije opzegt

Pieter Omtzigt
Pieter Omtzigt © ANP
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt uit Enschede wil dat de Europese Unie (EU) het associatieverdrag met Turkije opzegt. 
In het associatieverdrag uit 1964 waar Omtzigt op doelt, staat onder meer dat Turken in Nederland hun Turkse paspoort mogen houden en dat ze niet hoeven in te burgeren.
"Turkije had zich gecommitteerd om beter te zorgen voor mensenrechten en democratie", zegt het Kamerlid. "Precies het omgekeerde gebeurt."

"Constant slechter"
"Al een paar jaar vragen wij om de 4,5 miljard euro die Turkije tussen 2014 en 2020 van de Europese Unie krijgt, stop te zetten. Die zouden ze namelijk alleen krijgen als het beter gaat. Het gaat constant slechter", vindt Omtzigt. 
"Het gênante is dat Turkije nog elke maand 2 miljoen euro krijgt voor de verbetering van zijn gevangenissysteem. Zelfs na de coup, toen mensen opgepakt werden, mishandeld werden, kreeg de EU rapportages niet. Nog bleef de EU betalen." 
"Niet zo gek dat ze dachten dat ze konden doen wat ze willen", stelt de Enschedeër. 

Wet veranderen
"Nederland moet de wet veranderen, zodat onvrije regimes hier niet onbeperkt politieke activiteiten kunnen ontplooien", aldus Omtzigt. "Je hoeft geen podium te bieden aan onvrijheid die jouw vrijheid wil beperken."
Tot slot vindt Omtzigt dat ons land ook meer op zijn strepen moet gaan staan. "Nederland zal veel strakker moeten staan voor haar eigen normen en waarden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.