nieuws

Twenterand maakt zich sterk voor de patrijs

De gemeente Twenterand wil iets doen aan de afnemende patrijzenstand op eigen grondgebied. Tellingen wijzen uit dat het aantal patrijzen de afgelopen veertig jaar met 95 procent is afgenomen. Het inzaaien van open boerenland met bloeiende kruiden moet Twenterand weer aantrekkelijk maken voor deze typische akkervogel.      
De gemeente Twenterand heeft de patrijs 'geadopteerd' en werkt samen met vrijwilligers aan de bescherming van het veldhoen. Om te kijken waar de patrijs het nog goed doet worden nu tellingen gehouden. "Met die uitkomsten kan worden vastgesteld wat de kansrijke gebieden zijn voor de patrijs", aldus wethouder Engberts.

Er is uitgezocht waar ze de laatste jaren het meest zijn gezien, en daar kwamen zes gebieden uit. Elk deel heeft een groepje betrokken tellers, die tot eind maart hun gebied uitpluizen. Dit is de periode waarin de patrijzen paartjes gaan vormen en dan laten de mannetjes zich het meest horen.

Geschikt maken van leefgebieden
De gemeente heeft al een begin gemaakt met het aantrekkelijk maken van leefgebieden voor de patrijs. Op verschillende plaatsen worden stroken grond ingezaaid met akker- en bloemgewassen, zoals in Den Ham bij de Mageler Es en bij de sportvelden. De uitbreiding van het industrieterrein Garstelanden in Westerhaar-Vriezenveensewijk krijgt weer bloemenranden. In Vriezenveen komen veldjes in het Herman Jansenpark en op het Oude Kerkhof.
Verder worden waar mogelijk bermen verschraald, een voorwaarde voor meer bloeiende kruiden. Als proef zijn langs een paar pas opgeknapte wegen de bermen niet als gebruikelijk meteen ingezaaid met gras. Hier is de schrale ondergrond omhoog gebracht, als basis voor een spontane soortenrijke vegetatie. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.