nieuws

Stem Overijssel: hogere opkomst, maar hoe hoog was deze in 2012?

Verkiezingen
Verkiezingen © RTV Oost / Rogier van den Berg
Een derde van de stemgerechtigden in Nederland had woensdag vroeg in de middag de gang naar de stembus al gemaakt. Daarmee is de opkomst vooralsnog behoorlijk hoger dan die bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2012, meldt onderzoeksbureau Ipsos. Toen was de opkomst in Overijssel uiteindelijk ruim 78 procent. De hoogste opkomst was destijds in de gemeente Staphorst: bijna 87 procent.
Ipsos telt bij 43 geselecteerde stemlokalen, verspreid over het land, hoeveel mensen er komen stemmen. Rond 13.45 uur had 33 procent van de stemgerechtigden van die bureaus zijn stem uitgebracht. Dat was vijf jaar terug rond dat tijdstip nog 27 procent. Ook meerdere Overijsselse gemeenten melden een hogere opkomst, waaronder de gemeenten Hengelo en Enschede.
Staphorst werd in 2012 op de voet gevolgd door Rijssen-Holten en Ommen. De gemeenten met de laagste opkomst - onder de 70 procent - waren destijds Almelo en Enschede.
Grote vraag is hoe hoog de opkomst dit jaar gaat worden. Volgens de onderzoekers is het opkomstpatroon vooralsnog vergelijkbaar met dat van de verkiezingen van 2006. Toen kwam landelijk uiteindelijk meer dan 80 procent van van de stemgerichten opdagen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.