nieuws

Stem Overijssel: te weinig stembiljetten, veel opkomst en topdrukte

Drukte in Nieuwleusen
Drukte in Nieuwleusen © RTV Oost / Chantal Everaardt
Het is topdrukte bij de stembureau's in Overijssel. Er staan lange rijen, op sommige plekken zijn er te weinig stembiljetten en de opkomstpercentages tot nu toe zijn tot soms wel tien procent hoger ten opzichte van 2012. 
Op sociale media plaatsen gemeentes regelmatig opkomstpercentages. Een overzicht staat hieronder, maar we houden het ook continu bij op in ons liveblog.

Te weinig biljetten in Enschede

De drukte geeft dus op sommige stembureau's problemen. Er zijn te weinig biljetten, zo blijkt. Woordvoerder Ilse Hoekstra van de gemeente Enschede bevestigt dat en zegt dat er mensen zijn gaan rijden om de biljetten rond te brengen.
"Het is topdrukte op dit moment en we verwachten dat het nog niet snel minder wordt."

En in Hengelo?

Ook in Hengelo zijn er soms te weinig biljetten. Marion Joosten was rond 19.00 uur bij basisschool Drienermarke en kon nog net stemmen.
"De rij stond tot aan buiten, het was dus erg druk. Ik kon nog stemmen, maar er werd toen al gezegd dat er nog maar zeventien biljetten waren. Er waren nieuwe besteld, maar die waren er nog niet. Je moet dan maar hopen dat de anderen ergens anders zijn gaan stemmen."
De gemeente is op dit moment niet bereikbaar om het verhaal te bevestigen. 

Negen uur gaat de stembus hoe dan ook dicht

Een woordvoerder van de Kiesraad laat aan NU.nl weten dat ook bij drukte of een tekort aan stembiljetten de sluitingstijd van 21.00 uur "onherroepelijk" is.
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat stemmers bij tekorten op tijd naar andere locaties worden doorverwezen.

Opkomstpercentages

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.