nieuws

Groot nest van tienduizenden wespen gevonden in Holten

"Zeldzaam groot." Zo noemt Anton van Beek van Natuurmuseum Holterberg het wespennest dat deze week is gevonden. Het nest hing op de zolder van een huis in het buitengebied van Holten. 
"Hier zaten tienduizenden wespen in", vertelt Van Beek over het nest dat zo'n 50 centimeter breed en 30 centimeter hoog is. "In een normaal nest zitten zo'n 5000 wespen." 

Hoe kon het nest zo groot worden?

Van Beek denkt dat de omstandigheden op de zolder ideaal waren. "Er was waarschijnlijk voldoende voedsel in de buurt. Planten, vliegen en muggen. Ook de weersomstandigheden waren blijkbaar positief waardoor dit nest alsmaar groter kon worden." 
De bewoners van het huis hebben nooit iets gemerkt van het grote wespennest op zolder. De insecten hebben de winter niet overleefd. Toen het nest werd weggehaald, zat er geen wesp meer in. 

Rest van het jaar in museum

Ondanks dat het nest gedeeltelijk uiteen is gevallen, wil Van Beek het tentoonstellen in het museum op de Holterberg. "We zetten er een glazen bol overheen, zodat het nest hopelijk de rest van het jaar te zien is. Het is een mooie aanvulling op de rest van onze collectie", zegt Van Beek. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.