nieuws

Aanzien Zwolle is veranderd na opblazen schoorstenen van centrale Harculo

Met een doffe dreun zijn twee schoorstenen van de voormalige elektriciteitscentrale Harculo aan de IJsselcentraleweg in Zwolle kort na 10.00 uur vanochtend op de grond terechtgekomen.   
De operatie was afgelopen week minutieus voorbereid. Er waren explosieven aan de onderkant van de beide torens aangebracht. Nadat met een hoorn een signaal was gegeven, werden deze tot ontploffing gebracht en lagen de torens binnen tien seconden op de grond.
Er kwamen honderden mensen naar de de sloop van de rookkanalen kijken. Die moesten buiten het terrein blijven. Ook aan de overkant van de IJssel stonden nieuwsgierigen. De dijk bij Hattem was afgezet voor alle verkeer. Vanwege de drukte werden verkeersregelaars ingezet.
De sloop van de 112 meter hoge schoorstenen is een opvallend onderdeel van de sloop van de centrale, die begin dit jaar al begonnen is. Erfgoedvereniging Bond Heemschut en de stichting het Cuypersgenootschap hebben tevergeefs geprobeerd de sloop van het beeldbepalende gebouw tegen te houden.
De IJsselcentrale werd in 1955 geopend en werd in de loop der jaren uitgebouwd naar een grote elektriciteitscentrale. Het gebouw staat aan de zuidkant van Zwolle langs de IJssel, bij buurtschap Harculo. De afgelopen jaren werd de centrale slechts beperkt ingezet.
Bij de opening telde de centrale nog maar één schoorsteen. Later zijn er nog vier schoorstenen bijgebouwd. Sinds 2010 tot vandaag stonden er nog twee bij het massieve gebouw van de centrale.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.