nieuws

Mo Hersi wandelt achthonderd kilometer door Nederland en is voor even thuis in Overijssel

"Ik wil met mijn verhaal mensen verbinden. Ik wil mensen laten zien en voelen hoe zwaar het kan zijn voor een vluchteling." Dertien dagen geleden begon voormalig vluchteling Mo Hersi aan zijn achthonderd kilometer lange wandeltocht door Nederland. Gisteren kwam hij aan in Overijssel, waar hij na zijn komst uit Ethiopië jarenlang woonde.
Hersi vluchtte in de jaren '80 met zijn familie vanuit Ethiopië naar Nederland. Hij woonde zo'n negen jaar in Dedemsvaart, waarna de familie naar Amsterdam verhuisde. De aankomst in Dedemsvaart voelde misschien dan ook als een soort thuiskomen voor hem.

Verbonden met lot

Hij voelt zich verbonden met het lot van mensen die nu op de vlucht zijn. "Er zijn vandaag de dag heel veel misverstanden over vluchtelingen. Ik wil graag mensen laten zien hoe goed wij het hebben en hoe moeilijk het is voor vluchtelingen. Door mijn verhaal te vertellen wil ik mensen weer verbinden."
Dertien dagen geleden begon de tocht in Almere. Via Noord-Holland, de Afsluitdijk en de noordelijke provincies kwam hij gisteren in Overijssel aan. Tijdens zijn bezoek aan Dedemsvaart bracht hij onder meer een bezoek aan zijn oude basisschool De Eiber. Vanochtend was hij al weer vroeg op pad, op weg naar Raalte.
Hersi is afhankelijk van de gulheid van de mensen: zonder een cent op zak wil overleven. Hij is dankbaar voor de overnachtingen die hem aangeboden worden: zo slaapt hij vanavond in hotel De Zwaan in Raalte.

Veel hulp

"Teren op de goedheid van de mensen dus", zegt hij. En hij krijgt veel hulp. "Zo sliep ik in Assen in een luxe hotelkamer, die door een anoniem persoon voor mij was geboekt." Onderweg spreekt hij met zoveel mogelijk mensen, vertelt zijn eigen verhaal en krijgt ook veel verhalen te horen.
Elke dag wil Hersi dertig kilometer lopen. De etappe die hij nu loopt gaat richting Nijmegen. Via Maastricht, Eindhoven, Breda, Den Haag en Amsterdam eindigt zijn tocht uiteindelijk weer in Almere. Achthonderd kilometer in 31 dagen. Na de tocht wil hij zijn ervaringen delen via een vlog. "Daarvoor ben ik nu de opnames aan het maken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.