nieuws

Hengelsport kan blijven vissen op karpers in Vechtdal

De komende twintig jaar blijven in het Overijssels Vechtdal karpers zwemmen. Die afspraak heeft waterschap Vechtstromen gemaakt met Sportvisserij Oost-Nederland.
Karpers planten zich moeilijk voort en sterven uit wanneer ze niet een beetje hulp krijgen. Die hulp komt vooral van hengelsporters, die maar al te graag op karpers vissen. Kosten nog moeite worden vaak gespaard om gekweekte karpers uit te zetten in Overijssels water.
Alleen deed het waterschap de afgelopen jaren vaak moeilijk. Iwan de Vries is ecoloog bij waterschap Vechtstromen en is eigenlijk niet blij met de karper. “De vis hoort hier van oorsprong niet thuis en maakt bovendien het water snel troebel door z'n gedrag en omvang en wij willen als waterschap juist helder water.”

Afspraak met hengelsport

Uit onderzoek blijkt nu dat de karper weinig schade aanricht wanneer er niet meer dan dertig kilo per hectare rondzwemt. “We hebben daarom met de hengelsport afgesproken dat op van tevoren afgesproken plekken twintig jaar lang karpers mogen worden uitgezet”, zegt De Vries.
“Het gaat dan om kanalen en visvijvers. In meer natuurlijke systemen, zoals rivieren willen we absoluut geen karpers hebben. Lokale hengelsportverenigingen houden zelf in de gaten dat de maximale hoeveelheid karper niet overschreden wordt.”

Karpers bij Dedemsvaart

Bij Dedemsvaart werden dit weekend voor het eerst karpers uitgezet binnen de nieuwe afspraak. Voordat de vis in het water ging, werden eerst netjes alle gegevens genoteerd, zodat het waterschap precies weet hoeveel vis er in welk water rondzwemt. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.