nieuws

Veehouder Gerard ten Dam: De grond zakt onder mijn voeten vandaan

Veehouder Gerard ten Dam uit Hengelo is al vanaf z'n 17e veehouder en veehandelaar. Hij is één van de vele boeren die de afgelopen jaren hulp heeft gekregen van het Vertrouwensloket. 
Ten Dam heeft een boerderij vlak buiten de wijk Dalmeden in Hengelo. Er is voor hem de afgelopen jaren veel veranderd.

Virus onder kalveren

Zo kreeg hij een hartinfarct, een hersenbloeding en overleed zijn vader. Toen vervolgens er een virus onder zijn kalveren uitbrak, was het voor Ten Dam het gevoel alsof 'de grond onder je voeten vandaan zakte.
"Ze gingen me dood als ratten. ... Je deed je best en dan krijg je het gevoel alsof je een dierverwaarlozer bent, maar dat was helemaal niet aan de orde. Er overkomt je wat en daar heb je mee te matchen. Dan weet je pas hoe sterk je in de schoenen moet staan om het psychisch te overbruggen."

Levenswerk glipt weg

Dieren zijn Ten Dam's passie. Vanaf jongs af aan wil hij werken met dieren, hij ziet het als zijn levenswerk. Door zijn ziekte voelde het alsof het door zijn vingers glipte.  
Ook financieel was het voor het gezin Ten Dam zwaar de laatste jaren. Gerard hoeft er niet rijk van te worden, maar wil gewoon de boodschappen voor zijn gezin kunnen betalen, net zoals dat volgens hem voor alle boeren geldt. "Ik wordt er verdrietig van, want de mensen hebben hard gewerkt, vaak veel harder dan ze konden."

Hulp van psycholoog

Gerard kreeg hulp. Via de NVWA en het vertrouwensloket kreeg hij een coach, een psycholoog die hem hielp met de aanpak van zijn problemen. Daardoor kon hij weer zicht krijgen op de toekomst. Hij raadt collega-boeren die zich in de rats zitten of het niet meer zien zitten om hulp te zoeken: "Anders loopt het je over de korven, en dan ben je nog verder van huis."
Hij gaat zich nu richten op een simpelere bedrijfsvoering, zonder al te veel technische poespas of grote aantallen dieren. "We hebben redelijk wat natuurgrond in het gebruik, daar houden we de veestapel op. We willen biologisch verder gaan, en een bepaald ras gaan houden en daar continue afzet voor te krijgen bij een slager. Op die manier willen we de kost verdienen, niet alleen maar nog intensiever."
Afscheid nemen van het vak wil Ten Dam niet nemen: "Daar is het veel te mooi voor." Hij hoopt dat in de toekomst één of meerdere van zijn vier kinderen de boerderij overneemt, net zoals hij dat ooit deed van zijn vader. 

Boeren centraal bij RTV Oost

In Overijssel Vandaag en op de online kanalen van RTV Oost staat de veesector deze week centraal.

TV Oost zendt vijf reportages uit, waarin we een inkijkje krijgen in het boerenleven in Overijssel.

Alle verhalen, video's en berichten zijn terug te vinden op onze website en onze Facebookpagina.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.