nieuws

Remproeven met militair transportvliegtuig op landingsbaan Twente Airport

Airbus A400M
Airbus A400M © Twente Airport
Vliegtuigfabrikant Airbus voert de komende dagen samen met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaarcentrum (NLR) op Twente Airport een aantal zogenoemde waterbaktesten uit met een Airbus A400M, een groot militair transportvliegtuig.
Het vliegtuig komt vandaag of morgen aan vanuit het Spaanse Sevilla. Het vliegtuig wordt vervolgens gebruikt om remproeven uit te voeren, waarbij de landingsbaan kunstmatig nat wordt gehouden. Daarbij wordt een waterbak aangelegd op een deel van de landingsbaan.

Hevige regenval

De waterhoeveelheid in deze bak komt overeen met wat er tijdens hevige regenval kan ontstaan op een landingsbaan. Het doel van deze proeven is om te kijken wat de remprestaties van het vliegtuig zijn onder deze extreme condities. De kennis die hieruit wordt opgedaan zal worden gebruikt om regelgeving verder te verbeteren, wat de veiligheid weer ten goede komt.
De proeven worden gedaan in het kader van een Europees onderzoek naar de verhoging van de vliegveiligheid. Naar verwachting vertrekt woensdag het vliegtuig weer richting Sevilla.

Vorig jaar ook al testen

Eerder heeft het NLR al vergelijkbare testen op het Twentse vliegveld uitgevoerd. In september vorig jaar is daarbij gebruik gemaakt van een Cessna zakenjet.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.