nieuws

Zware delegatie EUregio-bestuurders lobbyt in Berlijn voor betere samenwerking

Een grote groep bestuurders uit het EUregio-gebied is vandaag op bezoek geweest in Berlijn om te lobbyen voor betere samenwerking met Nederland. 
Op regionaal niveau, in EUregio-verband, wordt al veel grensoverschrijdend gedacht. "Dat moet op landelijk niveau ook meer gebeuren", vindt burgemeester Welten van Borne. "We kwamen met een zware delegatie, dat maakte indruk."

Werken over de grens

De EUregio-bestuurders spraken onder meer over de moeilijkheden van werken over de grens. Dat blijft een heikel punt volgens Welten. "Er zijn nog steeds veel verschillen tussen Nederland en Duitsland. Bijvoorbeeld op het gebied van de waarde van diploma's, arbeidsrecht, hypotheken, pensioenen en op het gebied van zorg voor werknemers. Het kost tijd om die hindernissen te overbruggen."
Daarnaast heeft Welten samen met zijn collega's aandacht gevraagd voor internationale vervoersproblemen. "De trein van Amsterdam naar Berlijn bijvoorbeeld, moet nu twintig minuten wachten in Bad Bentheim. Dat heeft deels te maken met oud materieel, deels met verschillende technieken, zoals andere elektriciteitsnetten. We hebben de toezegging dat daar de komende tijd aan wordt gewerkt."

Investering in de toekomst

"We hebben vandaag stappen gezet in de samenwerking", zegt Welten. "Wel blijft het gesprek vooral een investering in de toekomst. Verwacht niet morgen al oplossingen voor de problemen."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.