nieuws

Steenwijkerland moet opnieuw kijken naar bezwaren tegen komst hypermarkt

Impressie van de hypermarkt in Steenwijk
Impressie van de hypermarkt in Steenwijk © Focus on Quality
Steenwijkerland moet opnieuw aan de slag met de bezwaren van ondernemers tegen een hypermarkt aan de A32 bij Steenwijk.
Dat heeft de Raad van State vandaag besloten in het hoger beroep dat door een groep Steenwijkse ondernemers was ingediend. Zij verweren zich tegen het besluit van de gemeente om een omgevingsvergunning te verlenen die de komst van de hypermarkt mogelijk moet maken.

Bouwplan klopte niet met idee van hypermarkt

De Raad van State vernietigde in september 2015 al eerder het besluit van het gemeentebestuur, omdat het bouwplan niet voldeed aan de definitie van een hypermarkt die het gemeentebestuur zelf daaraan had gegeven. Zo maakte het bouwplan het mogelijk afscheidingen in het gebouw te plaatsen voor diverse afzonderlijke kleine winkels die door verschillende ondernemers konden worden geëxploiteerd. Daarmee zou de openheid in het gebouw grotendeels verloren gaan.
In het nieuwe besluit paste het gemeentebestuur de bouwtekeningen aan, waarbij de scheidingswanden zijn weggehaald om een grote open ruimte te creëren.

Verschillende ondernemers met eigen kassasystemen

De afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat ook het aangepaste bouwplan in strijd is met de beheersverordening. Daarin is bepaald dat een hypermarkt een zeer grote supermarkt is met naast levensmiddelen ook het assortiment van een warenhuis.
Doordat de gemeente ervan uitgaat dat de hypermarkt door verschillende ondernemers kan worden geëxploiteerd, die elk hun eigen kassasysteem kunnen gebruiken, krijgt het bouwplan echter de uitstraling van een winkelcentrum met aparte winkels. Dit ondergraaft de planologische uitgangspunten, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Gevolgen van de uitspraak

Het gemeentebestuur moet nu een nieuw besluit nemen op de bezwaren van de ondernemers. Het kan een nieuwe omgevingsvergunning verlenen op basis van een aangepast bouwplan dat wel in overeenstemming is met de beheersverordening. Maar het gemeentebestuur kan ook besluiten om voor het bouwplan af te wijken van de beheersverordening.
Wethouder Wim Brus constateert dat er nu meer duidelijkheid is over de invulling van een hypermarkt op Eeserwold. "We gaan nu aan de slag om te bekijken wat deze uitspraak voor de diverse betrokken partijen betekent. Dat zullen we uiteraard met deze partijen gaan bespreken. Daarbij zullen we de mogelijkheden die deze uitspraak kan bieden zeker onderzoeken."
Focus Retail Development wil aan de A32 een zogenoemd retailpark met hypermarkt, het Focus-U-Park, bouwen. Het retailpark is gepland aan de Eeser Campus in Steenwijk.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.