nieuws

Zwolle en Deventer het decor van oorlogsfilm

In een deel van de binnenstad van Zwolle zijn donderdag opnames gemaakt voor een film over de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de film Bankier van het Verzet van regisseur Joram Lürsen.
De opnames werden gemaakt in onder meer de Kamperstraat, Korte Kamperstraat en de Koestraat. De panden en de straat kregen een uiterlijk zoals ze er ook tijdens de oorlog uit hebben gezien. Zo lagen er hopen puin op de grond, werden panden stoffig gemaakt en moderne lantaarnpalen weggehaald. De scènes spelen zich af in Amsterdam. 

Verzet

Het verhaal gaat over de Zaanse bankier van Hall die samen met zijn broer het verzet heeft gefinancierd. Dat deden ze onder meer door de Nederlandse Bank op te lichten. De scène in Zwolle speelt zich onder meer af in een kapperszaak. Een man die bij het verzet zit wordt door de Duitsers naar buiten gehaald en op straat doodgeschoten. In de Koestraat werd een scene opgenomen met oude legervoertuigen.

Oud Nederland

Morgen worden er opnames gemaakt in Deventer. Voor Zwolle en Deventer als decor voor de film is gekozen omdat het authentieke plaatsen zijn die goed het oude beeld van Nederland laten zien. Eind dit jaar zal de film klaar zijn. Waarschijnlijk vanaf februari zal Bankier van het Verzet te zien zijn in de bioscopen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.