nieuws

Jawin Klein Hegeman voelt zich opperbest op zijn boerderij met 200 koeien

Jawin Klein Hegeman uit Bathmen heeft het naar zijn zin op de boerderij. Een paar jaar geleden breidde hij het familiebedrijf flink uit. Het is een juiste keuze geweest, concludeert hij. Ondanks alle problemen en wet- en regelgeving waar de landbouwsector mee te maken heeft.  
Klein Hegeman runt het bedrijf samen met zijn schoonouders en ook zijn ouders zitten er voor een deel in. Op de boerderij van Klein Hegeman en zijn gezin worden de koeien gemolken. Het jongvee staat op de boerderij van zijn schoonouders, vijf kilometer verder op.
"We hebben dus een familiebedrijf dat uit twee locaties bestaat. Er leven meer dan drie gezinnen van."

Boer is ondernemer

Als boer ben je ondernemer, vindt Klein Hegeman. "Het ondernemersbloed stroomt door mijn lichaam", lacht hij. "Als er een kans voorbij komt, dan grijp ik die."
Dat wil niet zeggen dat Klein Hegeman impulsief te werk gaat. Hij is zich bewust van de verantwoordelijkheden die hij draagt. Voor hij de boerderij liet groeien, schreef hij een plan van aanpak.

Leven is het meervoud van lef

"Leven is het meervoud van lef", is de titel van dat plan. Het bestaat uit vier onderdelen: "De boer, de koe, de burger en het milieu." De uitkomst is dat Klein Hegeman nu twee honderd koeien melkt op een groot familiebedrijf.
Technische ontwikkelingen maken volgens hem de grotere bedrijven mogelijk. "Hier wordt met de melkrobot gemolken", noemt hij een voorbeeld. Plus het ondernemerschap dat nou eenmaal in hem zit.

Potentiële opvolgers zijn er

Klein Hegeman heeft zijn bedrijf zo toekomst bestendig mogelijk gemaakt. Hij heeft vier kinderen. Er lopen dus potentiële opvolgers rond op het erf, maar zo ver is het nog lang niet. "De oudste is nog maar acht."
Natuurlijk zou het mooi zijn als een van de kinderen de boerderij overneemt. "Maar dat moet geen verplichting zijn", waarschuwt Klein Hegeman. "Ze moeten het alleen doen als ze het echt leuk vinden."
"Ik heb het bedrijf zo ingericht dat mijn kinderen het over vijftien of twintig kunnen overnemen. Willen ze dat niet. Prima, jammer. Dan biedt dat weer mogelijkheden voor een ander", zegt hij optimistisch.

Boeren centraal bij RTV Oost

In Overijssel Vandaag en op de online kanalen van RTV Oost staat de veesector deze week centraal.

TV Oost zendt vijf reportages uit, waarin we een inkijkje krijgen in het boerenleven in Overijssel.

Alle verhalen, video's en berichten zijn terug te vinden op onze website en onze Facebookpagina.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.