nieuws

Nabestaanden Joel Alfarez uit Deventer zien op tegen rechtszaak

De moeder van Joel Alfarez uit Deventer ziet op tegen de rechtszaak van morgen rondom de dood van haar zoon. Joel werd oudejaarsdag 2015 doodgestoken in Zutphen. Verdachten zijn Abdi H en Jamal A.
"Alles komt morgen dan weer boven. En dan de houding van die verdachten en wat ze allemaal vertellen. Daar zie ik best tegenop", zegt de moeder van Joel. "Aan de andere kant, ik ga gebruik maken van mijn spreekrecht. Zo kan ik ze eindelijk eens zeggen wat hun daad heeft gedaan met ons als nabestaanden." De strafeis kan wat haar betreft niet hoog genoeg uitvallen. "Ik krijg Joel er alleen niet mee terug."

Zingende barman

Joel was een bekend gezicht in Deventer. Hij werd de zingende barman genoemd. Bij zijn voetbalclub Helios greep hij na de wedstrijd vaak naar de microfoon. Veel mensen kenschetsen Joel als een stoere jongen, met een gouden hart. Dat Joel een geliefd persoon was, bleek ook op zijn begrafenis. Honderden mensen bewezen een laatste eer aan hem. 
Maar waarom moest Joel dan dood? Het is de grote vraag die ook de familie bezig houdt. Her en der wordt gezegd dat Joel kampte met gokschulden en dat hij iets deed met hennep.

Sterk in z'n schoenen

Joel had een moeilijk jaar achter de rug, maar de ochtend van de fatale dag schreef hij nog een positief bericht op Facebook. Hij stond sterk in z'n schoenen, schreef hij. Later op de dag had hij op een parkeerplaats in Zutphen afgesproken één van de twee verdachten. En daar gaat het mis. 
Op bewakingsbeelden is te zien hoe Joel aan komt rijden en net iets buiten het zicht van de camera zijn auto parkeert. Even later komen de twee verdachten aanrijden. Eén van hen stapt uit en loopt in de richting van Joel. Als ze daarna al vechtend weer in beeld komen, springt de tweede verdachte uit de auto en bemoeit zich met de vechtpartij.

Joel bezwijkt aan verwondingen

Even later lopen de twee verdachten terug naar hun auto en rijden weg. Ze laten Joel, hevig bloedend, achter. Hij blijkt neergestoken. Later die middag bezwijkt hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. "Ik heb geen moment gedacht dat hij het níet zou redden", zegt z'n moeder.
Een week na het fatale voorval, meldt Abdi H zich zelf bij de politie. Hij wordt aangehouden. Twee weken later wordt Jamal A uit Zutphen aangehouden. Lang houden de twee hun mond dicht. Tot Jamal tijdens verhoren een boekje open doet. Volgens hem was het Abdi die Joel heeft doodgestoken. Jamal zou alleen Abdi te hulp zijn geschoten bij de ruzie die was ontstaan.

Verdachten wijzen naar elkaar

Jamal is na deze verklaring vrij gekomen in afwachting van het proces. Hij blijft verdachte. Op een rechtszitting afgelopen oktober wijst Abdi echter met de beschuldigende vinger naar Jamal. Justitie besluit nader onderzoek te doen en de rechtszaak uit te stellen. Die rechtszaak gaat morgen verder.
Mogelijk krijgt de familie van Joel dan meer antwoorden op de vragen waar ze mee worstelen. "Het is vooral de vraag waarom!? Waarom moest Joel dood? Waarom moest dit nou zo lopen?"
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.