nieuws

Eigenaar uitgebrande loods Genemuiden neemt jonge brandstichters niets kwalijk

Mede-eigenaar Dick de Lange van het bedrijf Délan neemt de twee jongens die een loods van zijn bedrijf in vuur en vlam zette, niets kwalijk.  “We hebben gisteravond met een van de jongens gesproken. Dat was emotioneel. Er is veel gehuild."
De Lange neemt de kinderen niets kwalijk. “Dat heeft geen zin. Een ongeluk zit in een klein hoekje. We zijn allemaal jong geweest, maar bij de een gaat er meer goed dan bij de ander”.

Kleine vlammenwerper

Twee jongens spoten gisteravond met een spuitbus deodorant die tegelijk werd aangestoken in een gat in de loods van de firma Délan, waardoor het een kleine vlammenwerper werd.
Vervolgens ging het snel: de tapijtresten vatten vlam en brandweerkorpsen uit de hele regio werden ingeschakeld om de uitslaande brand te bestrijden. Zo’n 15 woningen werden ontruimd vanwege asbestgevaar. De grote rookwolken waren volgens omwonenden in Dronten nog te zien.

Compliment voor de twee jongens

Ondanks het feit dat de acties van de twee jongens ervoor heeft gezorgd dat Dick de Lange een loods kwijt is geraakt, geeft hij de jongens een groot compliment.
“Ze hebben zelf direct 112 gebeld toen ze zagen dat het mis ging. Dankzij dit kordate optreden was de brandweer er snel bij. Als ze niet zo snel hadden gebeld, was ik al mijn loodsen kwijt geweest en was de schade vele malen groter geweest.”

'Veel huilen'

De eigenaren en broers Marcel en Dick de Lange hebben gisteravond al met een van de twee jongens en zijn ouders gesproken. Dat was erg emotioneel, van beide kanten.
“Hij moest erg veel huilen. Dat het zo uit de hand liep, dat was nooit zijn bedoeling geweest. Het treft hun net zo hard als dat het ons treft.”

Zelf geprobeerd te blussen

De Lange heeft met zijn personeel nog geprobeerd de brand zelf met brandblussers te blussen. “We moesten al vrij snel stoppen, want er was veel te veel rook."
"Toen werd ik wel emotioneel, want ik vroeg me af waar het einde was. Ik had geen idee hoe groot dit ging worden en of het zich nog ging verspreiden. Maar nogmaals: door het snelle optreden van de beide jongens is de brand snel geblust, waarmee erger is voorkomen."

Werkzaamheden maandag hervat

"Maandagochtend starten we de werkzaamheden weer bij Délan in Genemuiden", zegt De Lange. "Ze gaan zo snel mogelijk weer een nieuwe loods opbouwen, want de ruimte is hard nodig."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.