nieuws

Ommen; nog geen conclusie mogelijk over veiligheid rvs in zwembaden

Kinderen genieten in het zwembad
Kinderen genieten in het zwembad
De gemeente Ommen kan nog niet zeggen of overdekte zwembaden in de gemeente op een gevaarlijke manier roestvrijstaal toepassen. Het onderzoek hiernaar is nog niet afgerond.
Ommen heeft de overdekte zwembaden in de gemeente Ommen al maanden geleden opgedragen controles uit te voeren en een rapport en verklaring over het gebruik van rvs in te leveren. "Alles is binnen, maar nog niet alle rapporten zijn verwerkt en beoordeeld."
De zwembaden hadden tot 1 maart de tijd om de gegevens aan te leveren. Mochten er gevaarlijke situaties zijn, dan sommeert de gemeente de eigenaar actie te ondernemen. "In het uiterste geval met een dwangsom, maar wij blijven liever in gesprek met de betrokkenen. Als de veiligheid in het geding is, dan ondernemen we als gemeente uiteraard actie."

Corrosie

Chloordampen in combinatie met warmte is van invloed op rvs. In Tilburg overleed in 2011 een kindje toen een luidspreker los kwam van de beugel waaraan hij vastzat. Uit onderzoek bleek dat de rvs verbindingen en kabels poreus waren geworden.

Zes zwembaden

In Ommen zijn zes overdekte zwembaden, twee daarvan gebruiken geen chloor als zuivering. Het openbare zwembad de Carrousel gebruikt wel chloor als zuivering, maar uit inspectie blijkt dat daar geen rvs op een verkeerde manier wordt gebruikt. De drie andere baden zijn van een recreatiepark en kampeerterreinen, volgens de gemeente zijn die rapporten nog niet beoordeeld.

Zwembaden recreatieparken

"Natuurlijk neem je als bedrijf de veiligheid van je bezoekers serieus. Ik heb ook al contact gehad met een ambtenaar, vorig jaar is dat rapport al gemaakt. Maar alles is in orde, alleen nog wat schroeven waarmee de prullenbakken vastzitten aan de muur worden vervangen. Alles wat op grote hoogte zit is veilig en daar wordt geen rvs (meer) gebruikt." Eigenaar Hagendoorn begrijpt de noodzaak van de aangescherpte regels.
Ook beheerder Jipping van recreatiepark de Besthemenerberg heeft het rapport opgestuurd. "Als bedrijf wil je niet op je geweten hebben dat er iets mis gaat, ik heb al een ambtenaar gesproken, er is bij ons niets wat gevaarlijk zou kunnen zijn voor de gebruikers van het bad."
Camping De Kleine Wolf is het derde recreatiebedrijf waarvan het rapport nog niet is beoordeeld. De camping was nog niet bereikbaar voor vragen.

Zwolle

De gemeente Zwolle kwam in het onderzoek van Reporter Radio ook niet positief naar voren. De gemeente is nog bezig om informatie te verzamelen en kan nog niet reageren op het onderzoek.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.