nieuws

Met spoed gezocht in Overijssel: pleeggezinnen voor tieners

De Overijsselse instellingen voor pleegzorg zijn dringend op zoek naar nieuwe pleegouders, vooral voor wat oudere kinderen. De vraag naar pleegzorg voor hen neemt toe doordat tehuizen de deuren sluiten, tegelijk zijn er steeds minder mensen die pleegouder willen worden.
Jeugdhulporganisatie Trias heeft op dit moment bijna 30 tieners uit Overijssel in het bestand die dringend een pleeggezin zoeken. Tegelijk is het aantal nieuwe ouders dat zich meldt voor pleegzorg nog nooit zo laag geweest. Bij Jarabee in Twente is de situatie vergelijkbaar.

Tehuizen sluiten

Voor kinderen tot een jaar of 12 lukt het meestal wel een gezin te vinden. Oudere kinderen belandden vroeger vaak in een 24-uursvoorziening als het thuis misging. Maar voor pubers met problemen is een stabiel gezin meestal veel beter dan een instelling met wisselend personeel.
De afgelopen jaren is het aantal opvangplekken bij instellingen drastisch teruggebracht. Voor kinderen met complexe problemen kan een tehuis nog wel een oplossing zijn. Maar voor de meeste pubers die thuis zijn vastgelopen is een pleeggezin een beter alternatief.

Geen probleemkind

Vaak zijn toekomstige pleegouders huiverig om een tiener in huis te nemen. Ze zijn bang dat die grote problemen hebben zoals drugsgebruik of criminaliteit. Natuurlijk is er wel wat aan de hand als een kind niet thuis kan blijven, maar meestal gaat het om heel gewone pubers die tijdelijk wat zorg nodig hebben.
Esther Roosenboom van Trias denkt veel méér mensen geschikt zijn om tieners op te vangen dan zich melden. Zo is het meestal geen probleem als je werkt, of zelf al tieners hebt. Je moet wel je eigen leven op de rit hebben, stevig in je schoenen staan en een kamer in huis over hebben.

Terug naar huis

Tamara van 13 woont nu bijna een jaar bij de familie Schuurman. Door ruzies en spanningen thuis ging het mis op school en dreigde ze helemaal vast te lopen. Ze is in dat jaar enorm opgeknapt, ze haalt goede cijfers en het contact met haar ouders is zo verbeterd dat ze weer half thuis woont.
Dat is vaak de insteek van pleegzorg, dat het contact met de ouders wordt hersteld en de situatie zo verbetert dat een kind weer op een prettige manier thuis kan wonen. Pleegouders moeten dus als het kan ook goed contact met de ouders van hun pleegkind hebben.

Campagne Tienus

5 jaar geleden dreigde er ook een groot tekort aan pleeggezinnen voor tieners. Een grote campagne rond 'Tienus' leverde Trias toen in totaal 40 nieuwe plekken op. De afgelopen jaren lukte het steeds om voor elk kind een geschikte plek te vinden, maar nu niet meer.
Esther Roosenboom hoopt dat ook nu weer veel mensen gaan nadenken of ze geschikt zijn als pleegouder. Het hoeft geen traditioneel gezin te zijn, ook bij alleenstaanden, éénoudergezinnen of oudere stellen kunnen pleegkinderen soms goed geplaatst worden.

Voorlichting
Trias kijkt altijd heel zorgvuldig of het kind en het gezin wel bij elkaar passen voordat er een plaatsing volgt. Ook is het beter voor het kind als het in de buurt van zijn school en vrienden naar een pleeggezin kan. Daarom moet er een groot bestand aan mogelijke pleegouders voorhanden zijn.
Mensen die overwegen pleegouder te worden kunnen zich altijd eerst vrijblijvend melden bij Trias of Jarabee. Op 12 april is er bij Trias een voorlichtingsavond over pleegzorg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.