nieuws

Moeder van neergestoken Joel ontevreden over strafeisen

"Ik heb in mijn slachtofferverklaring gevraagd of ze de hoogste straffen willen eisen en had daar ook wel op gehoopt", dat zegt Melanie Sibbald. Zij is de moeder van Deventenaar Joel Alfarez die oudejaarsdag 2015 werd neergestoken op een bedrijventerrein in Zutphen. Alfarez stond bekend als de zingende barman.
Tegen Abdi H is 10 jaar gevangenisstraf geëist voor doodslag. Een maximum-eis was 15 jaar geweest. Tegen Jamal A is 4 jaar cel geëist. "Tegen die Jamal is 4 jaar cel geëist, maar als hij er die dag niet bij was geweest dan had mijn Joel misschien nog wel geleefd", zegt z'n moeder. "Dus ik ben het hier echt niet mee eens." Ze ziet dan ook niet erg uit naar de uitspraak over 2 weken: "Ik heb er niet veel vertrouwen in."

Haat

Sibbald hield een hartverscheurende slachtoffer verklaring, waarin ze liet blijken dat ze de verdachten intens haat. Die hoorden het bijna onbewogen aan. "Ik was door alles wat er gezegd werd tijdens de zitting steeds kwader geworden. Die boosheid heb ik gebruikt in m'n verklaring." Toen ze klaar was met spreken, werd de rechtszaak geschorst. De vele meegekomen vrienden en kennissen vonden troost bij elkaar in de hal van de rechtszaal. 

Rambo-mes

Het OM gaat er vanuit dat Abdi degene is geweest die Joel heeft gestoken. Die had wonden in z'n romp, kuit en arm. In z'n arm is de slagader geraakt. "Het bloed spoot eruit." De wonden zijn toegebracht met een mes. Medeverdachte Jamal beschreef het als een Rambo-mes. "Het bloed droop er vanaf. Abdi veegde het af aan z'n mouw. Hij was heel boos. Hij had bloeddoorlopen ogen."

Homoseksueel

Waarover Abdi en Joel precies een conflict hadden, is niet duidelijk geworden. Wel dat Joel boos was op Abdi, omdat die hem die ochtend zou hebben achtervolgd. Waarom dat zo was, is onduidelijk. Her en der is gezinspeeld op gokschulden of betrokkenheid in hennep. Zelfs de geaardheid van Joel werd er bij gesleept. Die had onlangs bekend gemaakt dat hij homoseksueel was. Een getuige verklaart: "nadat Joel een kopstoot had gegeven aan Abdi, heeft die laatste gezegd: ik laat me niet door zo'n kankerflikker de les geven."
De rechtbank doet over 2 weken uitspraak. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.