nieuws

Leerlingen Landstede kruipen in de huid van Zwolse raadsleden

Leerlingen van Landstede MBO in Zwolle zaten vandaag voor één dag op de stoel van de raadsleden van Zwolle. Ze deden mee aan het democratiespel van de landelijke organisatie ProDemos, die in samenwerking met gemeenten en provincies politiek dichter bij burgers wil brengen.
Tijdens het spel moesten de leerlingen op zoek naar een oplossing voor de overvolle bussen in het openbaar vervoer van Zwolle. Een onderwerp dat dicht bij hun eigen belevingswereld ligt.

Raadslid voor even wethouder

Partij van de Arbeid-raadslid Hans Prakke was voor even wethouder en Martijn van der Veen, fractievoorzitter van het CDA, mocht voor de gelegenheid plaats nemen op de stoel van de burgemeester.
Beide raadsleden zijn erg enthousiast over het spel. "We merken dat het werkt, de belangstelling is groot en veel jongeren komen zo op een leuke manier in aanraking met ons werk", aldus Prakke. In Zwolle wordt de raadszaal gemiddeld twee keer per week voor dit soort activiteiten benut.

Zelf politiek ervaren

De provincie Overijssel, gemeenten en ProDemos vinden het belangrijk om (jonge) inwoners meer te betrekken bij de democratie. Het spel kan zowel in het provinciehuis in Zwolle als in gemeentehuizen worden gespeeld.
De belangstelling voor dit soort kennismakingsactiviteiten neemt de laatste jaren enorm toe. Met het spel, dat onderdeel is van het project "Overijssel doet mee!", bereikt de provincie Overijssel jaarlijks meer dan 5300 jongeren via gastlessen, Democratiespelen, Statenspelen, de Jongerenraad Overijssel en debatbijeenkomsten in het provinciehuis.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.