nieuws

Fraunhofer Project Center ondersteunt de Twentse maakindustrie

Twentse productiebedrijven moeten en masse Smart Industry (Industry 4.0) omhelzen. Dat hoeven ze niet alleen te doen. Het Fraunhofer Project Center, dat is gevestigd in de Universiteit Twente, biedt de helpende hand.
Bij Smart Industry gaat het erom hoe je met informatietechnologie (ICT) de productie van de maakindustrie kunt verbeteren. Onderzoeksinstituut Fraunhofer helpt daarbij.
"Wij bieden technische oplossingen voor moeilijke productieprocessen", zegt Biba Visnjicki van Fraunhofer. "Wij praten met de ondernemers. We weten voor welke uitdagingen ze staan en helpen hen daarbij. Hoe groot die uitdagingen ook zijn."

Ondernemersmentaliteit

De samenwerking met de Universiteit Twente is belangrijk. "Om succes te boeken, moeten we technologie en kennis integreren. Daarom zijn we hier op de universiteit. Hier lopen mensen rond met een ondernemersmentaliteit. Mensen die zich ervan bewust zijn dat de maakindustrie erg belangrijk is. Het is opmerkelijk om te zien hoe snel deze samenwerking resultaat oplevert."
Ook Kees Eijkel van Universiteit Twente onderstreept het belang van de samenwerking tussen de universiteit en Fraunhofer. "De universiteit is nauw verbonden met de maakindustrie. Maar we doen niet direct zaken met de bedrijven." Daar heb je een andere partij voor nodig en dan komt Fraunhofer om de hoek kijken. 

Ingewikkeld proces

"Kijk", legt Eijkel uit, "voordat een product van de band rolt en je het in een winkel kunt kopen moet er een heleboel gebeuren. Er moeten onderdelen worden gemaakt. Die moeten in elkaar worden gezet. Uiteindelijk wordt het getest en dan pas ligt het voor je in de winkel."
Het klinkt simpel, maar volgens Eijkel is het een bijzonder ingewikkeld proces. "Er is heel veel onderzoek nodig om de automatisering en de digitalisering in dat proces te verbeteren. Met Frauenhofer verbetert onze aansluiting op de industrie, zodat wij moet ons onderzoek de maakindustrie beter kunnen maken.

Starters

Twente is een regio die hier veel behoefte aan heeft. "Wij hebben veel starters in Twente. Bedrijven die nieuwe producten introduceren en die uitgroeien tot volwassen bedrijven met eigen productielijnen. Fraunhofer maakt het die bedrijven makkelijker."
Biba Visnjicki van Fraunhofer denkt dat niet alleen Twentse maakbedrijven garen spinnen bij de inzet van Fraunhofer, maar ook maakbedrijven in de rest van Nederland.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.