nieuws

Inwoners Luttenberg schrikken van gevolgen uitbreiding Lelystad Airport

"Dit is veel erger dan ik had gedacht." Nico van Egdom steekt zijn gevoel niet onder stoelen of banken. Hij is één van de ongeveer 40 inwoners die zich woensdagavond laat bijpraten in Luttenberg over de gevolgen van de uitbreiding van Lelystad Airport.
Veel bewoners reageren geschrokken als ze uitvoerig uitleg krijgen van luchtvaartdeskundige Alexander ter Kuile. Boven Salland en het Vechtdal vliegen binnenkort meerdere keren per uur vliegtuigen op zo'n 2000 meter hoogte. "Dat ga je heel duidelijk horen", zegt Van Egdom. Hij was zelf jarenlang gezagvoerder bij Martinair. "Dus ik weet waarover ik het heb."

Verhuisd voor de rust

Hij verhuisde na zijn pensioen vanuit het westen naar Salland, voor de rust. "Ik woonde in Oegstgeest. Daar vlogen de toestellen op zo'n 650 meter boven ons huis. Als de wind verkeerd stond werden we daar telkens wakker van. Ik ben hier naartoe verhuisd voor de rust, en nu krijgen we het hier ook." 
Ook al heeft staatssecretaris Dijksma beloofd dat er niet lager wordt gevlogen dan 6000 voet (ongeveer twee kilometer hoogte), de inwoners zijn er niet gerust op. Zeker niet als luchtvaartdeskundige Ter Kuile vertelt dat incidenteel ook op 3000 voet gevlogen mag worden boven Overijssel. "Dit betekent enorm veel voor het woongenot in dit gebied", zegt Renate Grefelman uit Luttenberg. "Ook voor de toeristische sector heeft dit grote gevolgen."

Gelopen race

De aanvliegroutes van Lelystad Airport zijn al een gelopen race. Die blijven boven Overijssel liggen. Wel is er volgens luchtvaartdeskundige Ter Kuile mogelijk nog iets te doen aan de vlieghoogte boven Overijssel. Die zou van 6000 voet naar 9000 voet kunnen, denkt hij.
Die verhoging zou fors minder vliegtuiglawaai opleveren. Alleen is de vlieghoogte boven de 6000 voet nu exclusief gereserveerd voor toestellen die van en naar luchthaven Schiphol vliegen.

'Sallanders moeten in actie komen'

Nico van Egdom blijft strijdbaar. "Het moet nog meer gaan leven onder de inwoners. Sallanders zijn wat afwachtender en komen niet zo snel in het geweer. We moeten ons meer bewust worden van de gevolgen en samen actie voeren zodat de toestellen hoger over ons gebied vliegen." 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.