nieuws

Raadsman: 'Tubberger slaaf fungeerde als katvanger voor Enschedese oplichter'

De 31-jarige man die in Tubbergen jarenlang is misbruikt, zou ook vele transacties op zijn naam hebben staan en zo in een fraudezaak betrokken zijn geraakt.
Vandaag werd de zaak behandeld in de rechtbank. Uit het strafdossier blijkt volgens de verdediging dat een Enschedese zakenman het slachtoffer gebruikte in een omvangrijke belastingfraudezaak die nog steeds loopt.
De zakenman zette een bedrijf op naam van de vermeende slaaf. Dat deed hij met behulp van z'n boekhouder die een valse werkgeversverklaring en valse salarisstroken gebruikte om een hypotheek te verkrijgen. Dat lukte, maar de bank ontdekte de fraude. 
Volgens de verdediging vluchtte de man die jarenlang bij het Tubberger echtpaar bivakkeerde niet vanwege de uitbuiting, maar omdat de belastingdienst de frauduleuze handelingen had ontdekt en een onderzoek startte. 

Minderjarige zoon

De raadsman van de verdachte Tubbergenaar bracht die lezing naar voren tijdens een zogeheten pro forma-zitting om de man voorlopig op vrije voeten te krijgen. De rechter oordeelde dat de vrouw wel voorlopig naar huis mag om voor haar minderjarige zoon te zorgen, maar de man blijft nog vast.
De Enschedese zakenman heeft in deze zaak ook enige tijd vastgezeten, maar loopt nu vrij rond. Dat geldt ook voor de boekhouder van de zakenman en een overbuurvrouw van het Tubberger echtpaar.

'Pathologische leugenaar'

Uit het strafdossier blijkt uit verklaringen van onder andere de stiefvader van het slachtoffer dat de zwakbegaafde jongen in z'n puberteit gok-en drugsverslaafd was, in diverse jeugdtehuizen zat en door hem "een pathologische leugenaar" wordt genoemd.
Het Openbaar Ministerie vindt dat het echtpaar zich wel degelijk heeft schuldig gemaakt aan uitbuiting. Officier van Justitie Martens: "Er was gewoon sprake van een extreem overwicht van het echtpaar." Zij kon wel leven met een voorlopige vrijlating van de vrouw, maar wel onder voorwaarden. 
Tijdens de rechtszitting bleek ook dat de gemeente Tubbergen bemiddelt voor een woning voor de vrouw en haar jongste zoon in Hengelo. 
Toen vorig jaar juli het echtpaar in alle vroegte van hun bed werden gelicht op een standplaats in Tubbergen op verdenking van slavernij van de zwakbegaafde hulp, werd dat breeduit gemeten in de media. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.