nieuws

'Den Haag houdt financieel de touwtjes te veel in handen'

De Tweede Kamer in Den Haag legt te weinig van haar macht neer bij de decentrale overheden. Dat concludeert Ed Figee van de Universiteit Twente in zijn proefschrift.
Volgens Figee luistert Brussel wel beter, maar decentrale overheden, provincies, gemeenten en waterschappen, moeten opboksen tegen nationale belangen. 

'Waarom wordt er zo moeilijk gedaan?'

"Decentrale overheden moeten wel heel veel moeite doen om tot de Haagse en Brusselse agenda te kunnen doordringen. En ik dacht altijd: 'Wat raar, want je geeft ze zoveel taken en waarom doe je er dan zo moeilijk over", vertelt Figee. 
"Wij leven in een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Dat betekent dat Den Haag financieel de touwtje in handen houdt en dat die decentrale overheden nog enigszins nog mogen meedoen, als ik het heel erg populariseer."

'Den Haag zou dat moeten omarmen'

Volgens Figee zit daar een vreemde tegenstelling in: : Als je die decentrale overheden meer wilt laten doen omdat ze dichterbij de mensen zitten. Dan zou Den Haag dat moeten omarmen en Brussel ook. Brussel doet dat enigszins, maar Den Haag doet dat heel erg weinig."
Volgens Figee is het wel goed dat lokale overheden er extra taken, zoals jeugdzorg, erbij hebben gekregen. "Driekwart van de wereldbevolking woont in steden. Geef nou die overheden in die gebieden ook meer macht en laat die het nou regelen. Want de centrale overheid is druk met straaljagers kopen en met de Europese Unie."
Volgens Figee is het beter dat het decentrale bestuur zich bezig houdt met lokale zaken, dat gebeurt volgens de onderzoeker in Nederland onvoldoende.  
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.