nieuws

Verdachte illegaal vuurwerk Hengelo schrikt van forse eis: jaar celstraf

Rechtspraak
Rechtspraak © iStock
Een 41-jarige man uit Hengelo schrok vanmorgen behoorlijk toen de officier van justitie één jaar gevangenisstraf waarvan drie maanden voorwaardelijk eiste, omdat hij 669 stuks illegaal vuurwerk thuis had liggen.
Het illegale vuurwerk werd op 9 december 2015 bij de man ontdekt na een anonieme melding. Volgens de melder werden er bij de woning van de 41-jarige dozen met vuurwerk in een busje geladen. Toen politiemensen het adres in het systeem opzochten, bleek dat er in 2013 ook al een grote partij illegaal vuurwerk gevonden was. Op dat moment werd besloten een inval te doen.

Grote liefhebber

De 41-jarige verdachte liet de politiemensen binnen en wees ze waar het vuurwerk lag. Tegenover de rechters in Almelo vertelde de Hengeloër dat hij een grote liefhebber van vuurwerk is. De partij vuurwerk zou niet alleen maar van hem zijn, maar van een groep vrienden; allemaal liefhebbers van knal- en siervuurwerk.
Het geld voor het vuurwerk zou door de hele groep bij elkaar gelegd zijn voor een mooie show rond de jaarwisseling. Overigens ontkent de verdachte dat de partij zo groot was als de politie zegt. Volgens hem had hij veel minder in huis.

'Zwaar illegaal'

Volgens de officier van justitie staat duidelijk te lezen in het politiedossier dat er 669 stuks illegaal vuurwerk zijn gevonden, waaronder zogenoemde shells en Super Cobra’s 6. "Zwaar illegaal en gevaarlijk vuurwerk, opgeslagen in een woning en een schuurtje midden in een woonwijk. Je wil niet weten wat er gebeurt als dat mis gaat."
Volgens de officier van justitie lijkt het erop dat de man handelde in vuurwerk. Er is in ieder geval iemand die heeft bekend dat hij vuurwerk van de 41-jarige kocht, maar is er te weinig bewijs voor de handel. Ze hield de Hengeloër voor dat er voor het bezit van tweehonderd stuks illegaal vuurwerk al straffen van negen maanden staan.

Persoonlijke situatie

De advocaat van de Hengeloër bepleitte dat er onderzoek moet komen naar de samenstelling van het vuurwerk. Ook vroeg hij de rechtbank om rekening te houden met de persoonlijke situatie van de man. Bij een veroordeling tot een gevangenisstraf zal de man zijn baan verliezen en dan wordt het hele gezin getroffen.
In zijn laatste woord zei de 41-jarige enorm geschrokken te zijn van de strafeis; "ik weet wel één ding zeker, u ziet me hier niet meer terug."
De rechtbank doet op Goede Vrijdag uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.