nieuws

Chefkok Michel van Riswijk: Stress is er altijd wel een beetje

Koks hebben relatief het meest last van werkdruk. Ook artsen, leraren en managers hebben het zwaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het CBS. Chefkok Michel van Riswijk van de Bloemenbeek in de Lutte erkent dat zeker. "Stress is er altijd wel een beetje, gezonde stress moet je hebben. Ik beschouw het als een voetbalwedstrijd. Ik maak een opstelling. En na de tijd bepalen we of we gewonnen hebben of verloren," zegt hij in Overijssel Vandaag.
De oorzaken van de werkdruk zijn in elke beroepsgroep zeer verschillend.

Piekmomenten

Bij koks geldt dat ze op piekmomenten heel snel moeten kunnen handelen. "De piekmomenten zijn als alle gasten aan tafel zitten. Die allemaal een mooi vijfgangen-menu hebben. Ze moeten allemaal op hetzelfde moment een heel mooi voorgerecht hebben. Als je dat niet goed voorbereid dan krijg je natuurlijk stress."

Vloeken en tieren

Stress of niet. Vloekend en tierend de keuken bestieren zoals Gordon Ramsey, is niets voor de chef-kok van de Bloemenbeek. "Schreeuwen is een teken van onmacht. Als je het zo moet oplossen heb je het zelf niet goed voor mekaar. Je moet de rust bewaren en goed instrueren".
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.