nieuws

Eén van twee verdachten uit Tubbergen in zaak misbruik huisslaaf voorlopig op vrije voeten

Rechtbank beslist of echtpaar Tubbergen in voorlopige vrijheid wordt gesteld
Rechtbank beslist of echtpaar Tubbergen in voorlopige vrijheid wordt gesteld © RTV Oost / Harm Job
De vrouw van het echtpaar uit Tubbergen dat wordt verdacht van onder meer mensenhandel en uitbuiting, komt volgende week voorlopig op vrije voeten. De woonwagenbewoners zouden een 31-jarige zwakbegaafde man jarenlang hebben misbruikt als huisslaaf. De vrouw mag van de rechter haar definitieve proces in vrijheid afwachten.
De rechters vinden dat de vrouw, Maria K., de kans moet krijgen om samen met de reclassering haar persoonlijke leven op orde te brengen en de opvoeding van haar zoon weer op zich te nemen. Ze mag in de tussentijd geen contact opnemen met het slachtoffer en de getuigen.  De andere verdachte, haar echtgenoot Arend B., blijft voorlopig vastzitten.
De twee advocaten van Maria K. en Arend B. wilden dat het echtpaar hun definitieve proces in vrijheid konden afwachten. Van misbruik zou geen sprake zijn: zo zou het zwakbegaafde slachtoffer mee mogen op uitstapjes, was er genoeg vrijheid en zouden getuigen geen verwondingen hebben gezien bij de man.

Advocaat Maria K.

De advocaat van Maria K. zei ook dat er rekening gehouden moet worden met de cultuur van het woonwagenmilieu. Volgens de advocaat had de vrouw niet veel te zeggen in het kamp. Ze zou als gevolg geen zelfstandige beslissingen kunnen nemen. Ook heeft Maria K. spijt. "Ze had nooit iemand in huis moeten nemen", aldus de advocaat. 

'Onder druk gezet'

Volgens de officier van justitie hoeven de twee niet vast te blijven zitten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak. Het slachtoffer zou bij de aangifte gelogen hebben. De man zou onder druk gezet zijn, waarbij misbruik is gemaakt van het lage IQ en de kwetsbaarheid van het slachtoffer.
Het echtpaar zat acht maanden in voorarrest. Het Openbaar Ministerie pakte het echtpaar op 11 juli vorig jaar 's ochtends vroeg op. Ook hun zoon werd vastgezet, hij werd al snel weer vrijgelaten. Later werden nog eens drie verdachten korte tijd vastgehouden.
De zaak wordt deze zomer inhoudelijk behandeld.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.