nieuws

Rechtbank wil betere motivatie Rutte over geheimhouding gesprek onderzoekers UT over MH17

Konvooi met wrakstukken van de MH17
Konvooi met wrakstukken van de MH17 © Dennis Bakker
Premier Mark Rutte moet beter motiveren waarom hij een verslag van een gesprek met onderzoekers van de Universiteit Twente (UT) over de crisisaanpak van de vliegramp met de MH17 geheim wil houden. Dat besloot de rechtbank Midden-Nederland vandaag in een tussenuitspraak.
De tussenuitspraak heeft betrekking op verzoeken van RTL Nieuws in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De nieuwsrubriek van RTL wil onder meer inzage in verslagen van de ministerraad van juli en augustus 2014 over de ramp in Oekraïne.

Opnieuw beoordeeld

De minister-president moet nu beter omschrijven waarom hij het gesprek met onderzoekers van de Universiteit Twente, die werkten aan de 'Evaluatie Nationale Crisisbeheersingsoperatie Vlucht MH17’, niet wil prijsgeven. De rechtbank vindt dat de weigering onvoldoende gemotiveerd is. Binnen vier weken moet dat verzoek opnieuw worden beoordeeld.
Inzage in de verslagen van de ministerraad is echter terecht geweigerd. Die geven te veel inzicht in wat besproken is over de afhandeling van de MH17-ramp. Publicatie zou een open en ongedwongen overleg in de ministerraad in de weg staan, vindt de rechtbank.

Neergeschoten

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergeschoten boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.