nieuws

Tachtig scholieren uit Overijssel worden ambassadeur voor de vrijheid

Tachtig schoolkinderen uit Overijssel zijn vandaag in Nijverdal bijeengekomen als ambassadeur voor de vrijheid.
De kinderen stonden in het Oorlogs- en vredesmuseum stil bij de Tweede Wereldoorlog, de eigen vrijheid en die van anderen.

Wiegje

De kinderen werden welkom geheten door burgemeester Rob Welten van Borne, die tevens voorzitter is van het Bevrijdingsfestival Overijssel. "Deze kinderen hebben gewoon puur geluk dat hun wiegje hier heeft gestaan in plaats van in bijvoorbeeld Aleppo. En het is goed dat ze hier zien hoe het was tijdens de oorlog."
De kinderen waren behoorlijk onder de indruk van het verhaal van de bijna 80-jarige Jeanne Diele - Staal. Als dochter van een NSB-er vertelde ze hoe haar jeugd eruit had gezien. Veel kinderen waren aangedaan toen ze het relaas hoorden. "Ik heb het maar wat beknopt opgeschreven"", vertelde mevrouw Diele, "want anders zou het zeker een uur duren."

Tachtig kaarsen

Ook kregen de kinderen een film te zien over de landing in Normandië en hoe Joden in de oorlogsjaren werden behandeld. Aan het eind werden tachtig kaarsen aangestoken.
Na vandaag is het de bedoeling dat de kinderen, als ambassadeur voor de vrijheid, met hun ervaringen in hun eigen gemeente aan de gang te gaan. Door het te delen met anderen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.