nieuws

OM eist celstraf overvallers Zwolse visboer; advocaat noemt aanhouding discriminatie

Justitie eist vijf maanden celstraf voor overval op visboer
Justitie eist vijf maanden celstraf voor overval op visboer © iStock
Als het aan de officier van justitie ligt, gaan twee mannen uit Rotterdam vijf maanden lang de cel in voor de beroving van een visboer vorig jaar februari in Zwolle. De advocaat van de twee mannen van 28 en 38 jaar noemt de aanhouding onrechtmatig, omdat ze vanwege hun huidskleur in de gaten werden gehouden. 
De twee Rotterdammers werden op 27 februari vorig jaar door politiemensen geien in hun auto op de A28. Ze reden op dat moment in de richting van Zwolle. Politiemensen die de twee zagen rijden hadden een 'onderbuikgevoel' en trokken hen na.
Beide mannen kwamen voor in het systeem van de politie en bleken te rijden in een auto die gesignaleerd stond als betrokken bij een woninginbraak. De politie in Zwolle kreeg het verzoek de twee Rotterdammers in de gaten te houden en te controleren. 

Na controle in de gaten gehouden

In Zwolle werden de inzittenden gecontroleerd en daarna werden ze in de gaten gehouden. De politie zag niet alleen dat de auto waarin de twee zaten een aantal keren van plek wisselde, maar zag een van de mannen ook plotseling hard naar de auto rennen.
Dat was precies nadat de visboer bij het sluiten van zijn zaak beroofd was van zijn dagopbrengst. De auto met de twee Rotterdammers ging er vervolgens met hoge snelheid vandoor. Na een achtervolging die eindigde ter hoogte van Oldenbroek werd de tas met de buit in de auto aangetroffen.

Advocaat: pure discriminatie

De advocaten van de Rotterdammers zeggen dat de aanhouding onterecht was. "Er werden twee Noord-Afrikanen uit de Randstad gezien die reden in een auto die niet op hun naam stond" aldus een van de advocaten.
Dat de politie die auto in de gaten ging houden noemde de advocaat pure discriminatie. Volgens de advocaat is al het bewijs tegen de mannen daardoor ten onrechte verkregen en verdienen de twee Rotterdammers vrijspraak. Volgens de officier van justitie is er niets mis met de controle en aanhouding van de twee mannen. Er was argwaan en die bleek terecht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.