nieuws

Nieuwe Agenda van Twente kost inwoners 24 miljoen

Afvalverwerker Twence, financiële aanjager Agenda van Twente
Afvalverwerker Twence, financiële aanjager Agenda van Twente © RTV Oost / Rogier van den Berg
Met de nieuwe Agenda van Twente wil de Twente Board dat de komende vijf jaar zo'n 24 miljoen wordt geïnvesteerd om Twente te profileren als 'technologische topregio'. De Twentse gemeenten moeten zich hier de komende tijd over uitspreken.
De huidige Agenda van Twente was een investeringsplan van 2007 tot 2017. In totaal was 80 miljoen euro beschikbaar; een bedrag dat werd opgehoest doordat afvalverwerker Twence jaarlijks 8 miljoen als 'superdividend' uitkeerde. Het geld is vooral gebruikt om de Twentse economie en infrastructuur te versterken. 

Geen 'kunstmatige belasting' meer

Afgesproken is dat de Twentse gemeenten nu zelf het benodigde geld (7,50 euro per inwoner per jaar) naar rato gaan bijdragen. Omdat Twence minder dividend hoeft uit te keren kunnen de afvaltarieven weer zakken. Het waren de Twentse burgers die middels kunstmatig hoge tarieven dit dividend mede betaalden. 

Banengroei

De nieuwe agenda moet zorgen voor een aantrekkelijker 'vestigingsklimaat' met meer 'internationale bedrijvigheid' en moet 'talent' aantrekken. Alle bedrijvigheid moet ook banen opleveren voor de inwoners van Twente. 

Kritiek op 'Agenda'

De opsteller van het plan is de Regio Twente. De nieuwe Agenda is tot stand gekomen na langdurige gesprekken. Vooral de kleinere Twentse gemeenten hadden kritiek; ze vonden dat de Agenda van Twente teveel aandacht heeft voor de steden en hightech en te weinig voor de agrarische sector. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.