nieuws
OM eist opnieuw vier jaar cel tegen vrouw uit IJsselmuiden die echtgenoot te veel insuline inspoot

Een 48-jarige vrouw uit IJsselmuiden heeft haar toenmalige echtgenoot in 2014 een grote en potentieel dodelijke hoeveelheid insuline ingespoten. Dat blijft voor het Openbaar Ministerie ook na aanvullend onderzoek overeind, zei de officier van justitie vanochtend tijdens de rechtszaak in Zwolle. Het OM eist een gevangenisstraf van vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk, voor poging tot moord of doodslag.
Het OM eiste vorig jaar dezelfde straf tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. In een tussenvonnis bepaalde de rechtbank daarna dat er nog aanvullend medisch onderzoek moest plaatsvinden. Dat onderzoek is nu klaar en werd vanmorgen in de rechtbank Zwolle besproken.
Vrouw wilde rust
De vrouw uit IJsselmuiden bekende vorig jaar dat ze haar echtgenoot een aantal malen had ingespoten met insuline. Ze wilde rust: haar huwelijk brokkelde aan alle kanten af en haar echtgenoot zou regelmatig Whatsapp-berichten sturen aan een andere vrouw.
Als medewerkster in een verpleeghuis kon de vrouw gemakkelijk aan insuline komen en ze nam een aantal zogenoemde insuline-pennen mee naar huis. Toen haar man op 22 november 2014 in bed lag en sliep, diende ze hem "zes klikjes" insuline toe. Toen haar man op maandag nog steeds niet bijgekomen was, belde ze 112.
Aangifte
De man werd naar het ziekenhuis gebracht, waar de verpleging grote moeite had om hem uit zijn comateuze toestand te krijgen. Hij deed een jaar na het gebeuren aangifte.
Afgelopen jaar werd de medische kant van het verhaal opnieuw onderzocht. Een deskundige concludeert in zijn rapport dat de hoeveelheid insuline die het slachtoffer in zijn lichaam had, vele malen groter was dan de zes doses die de vrouw ingespoten zou hebben.
De medische toestand op het moment van opname in het ziekenhuis werd veroorzaakt door een grote dosering in depotvorm, waardoor er steeds weer nieuwe insuline in het lichaam terecht kwam. Dat verklaart ook waarom medisch ingrijpen zo lastig was aldus de officier van justitie.
De enige die dat gedaan kan hebben is de verdachte. "Heeft slachtoffer zichzelf ingespoten? Nee. De enige die de wetenschap en de insuline bezat en een motief had, is mevrouw."
Vrouw verzweeg inspuiten van insuline
Volgens de officier van justitie wist de vrouw dat haar ex-man had kunnen overlijden door het inspuiten van de insuline. Dat ze uiteindelijk tot inkeer gekomen zou zijn, gelooft de officier van justitie niet. Volgens de officier heeft de vrouw meer dan een dag na het inspuiten van de insuline gewacht voordat ze het alarmnummer belde. In dat gesprek zou ze niets gezegd hebben over de insuline, net als ze dat ook voor het ambulancepersoneel verzweeg. Pas in het ziekenhuis, toen ze er niet langer omheen kon, vertelde ze erover.
Op de zitting vanochtend bleef de vrouw bij het verhaal dat ze vorig jaar vertelde. Haar advocaat zegt dat er in november 2014 geen aangifte is gedaan door het ziekenhuis. "Mevrouw kreeg te horen dat ze het niet nog een keer moest doen en daarmee was de zaak gedaan."
Aangifte na een jaar
Dat de man een jaar later aangifte deed heeft een reden volgens de advocaat. De man deed dat drie weken nadat de verdachte de scheiding aanvroeg en nadat hij een groot bedrag van de gezamenlijke spaarrekening had overgeboekt naar een eigen rekening.
De rechtbank doet over 2 weken uitspraak.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer: