nieuws

Zorgboeren in Twente luiden noodklok over budgetten

Zorgboeren in Twente trekken aan de bel. Ze luiden de noodklok, zelfs. Ze hebben een brandbrief verstuurd aan gemeenten over de lagere tarieven die de gemeenten betalen voor mensen die naar een zorgboerderij gaan. 
"Het is natuurlijk geen verrassing", zegt Carola Schreuder namens de Overijsselse zorgboeren. Die bezuiniging zat er aan te komen maar hij is wel fors. "Er wordt zo'n 43 procent minder betaald door gemeenten als je het vergelijkt met de tarieven van vorig jaar."

Het kan niet meer uit

Het zijn met name de zorgboeren die zorg op kleinere schaal bieden, die in de problemen komen. Zorgboerderijen waar een begeleider zorg biedt aan zo'n vier of vijf cliënten. 
Het gevolg: het kan niet meer uit. "Wij willen met gemeenten in gesprek over hoe dat wel kan", zegt Schreuder. "Ik ga er van uit dat we er uit komen met de gemeenten. De reacties zijn positief." Toch, als de gesprekken mislukken, zijn de problemen ook direct enorm. "Een aantal zorgboeren zal stoppen. Je ziet wel dat gemeenten hoog opgeven over de kleinschalige zorg, maar in de praktijk komt het er niet altijd van."

Financiële vergoeding

Een ander probleem dat speelt bij de zorgboeren is de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zorgboerderijen krijgen veel vragen voor vrijwilligerswerk voor kwetsbare mensen. De zorgboeren willen deze mensen wel deel laten nemen aan de samenleving, maar het betekent wel extra werk. Daar willen de zorgboeren nu een financiële vergoeding voor. 
Daarnaast moet er een miniconferentie komen rondom vrijwilligerswerk van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Volgens Schreuder gaat het niet om bakken geld. "Hopelijk staan de gemeenten daar voor open."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.