nieuws

FRATSEN

Fratsen
Fratsen © RTV Oost
FRATSEN heeft een nieuw album. Het heet SPOOKT, na het comeback-album CASPAR in 2014. 
U kent ze wel, vier kompanen uit Deep’n (Diepenheim), met André Manuel als leadzanger en gitarist. Roeland op de toetsen, Frits op de basgitaar en Adri op drums. Manuel is eerst en vooral muzikant en liedjesschrijver, zei hij me eens. Het theater en zijn vorm van cabaret is zijn andere liefde. Hij heeft zich er inmiddels bij neergelegd dat ’ie niet kan zingen, zegt hij zelf, maar hij moet. Dat eerste ben ik niet met hem eens. Ik hou van de rauwe soms slepende wijze waarop André zingt. Niets klinkt bedacht of gemaakt, sterker nog het klinkt altijd of het zojuist bedacht is. Dat is niet zo hoor, ik zag tijdens de repetities voor het release-concert in Metropool 14 april aanstaande, dat ze donders goed weten waar ze mee bezig zijn. ‘We zien altijd wel hoe het gaat,’ zegt drummer Adri  ‘t is altied ‘n betken chaos’. Roeland legt uit dat juist doordat ze het wel weten, ze de muziek en tekst wat meer ‘los’ kunnen laten om het moment te pakken. Daardoor is ieder optreden weer spannend en uniek. Ik vind dat mooi. Ik voel dat als ik sta te kijken. 
Ik ben een teksten-mens, ook als het gaat om liedjes. Ik lees ze, zing ze mee en wordt erdoor geraakt. Neem ‘het laatste liedje’... zo een waarvan je weet dat het niet de laatste keer is dat ’ie gedraaid gaat worden. Of Zola, waarin André een deel van zijn wezen blootlegt. Alsof je er zelf bij was. Of Gottegot, dat hij samen met Typhoon zingt. Over liefde, bestaan, vrouwen, familie en de Dood. Over dronken worden, de kleinste geluksmomentjes en het grote gedoe van leven. Over zijn wie je bent.  
Het mooie aan dit album met mooie liedjes is dat er veel ‘gasten’ bij betrokken zijn. Roos Rebergen in Pornofilmmuziek, Joost Buis op trombone. En Dries Bijlsma van Typhoon is er bij elk live-optreden. Een muzikale duizendpoot, zeggen ze zelf. ‘Die voor Typhoon deed wat Pieter Bouwman voor Hans Teeuwen deed. Of Yoko Ono voor de Beatles.’  
Al deze liedjes lagen te wachten, werden anderhalf jaar geleden opgenomen. Zodat ieder de tijd had om zich op promotie te storten. Dat zijn ze ‘vergeten’. Het ligt gewoon niet in hun aard. Eigenlijk denk ik ook dat deze plaat dat niet nodig heeft. Het liefst strooide ik op deze plekken allerlei stukken tekst uit de liedjes. Maar dat kan natuurlijk niet. Dat is aan FRATSEN op 14 april in Metropool. Wat ik wel kan is u meenemen in een deel van muziek: aanstaande zondag in OverUIT de Kunst. En heeft u er dan nog geen genoeg van, en dat heeft u niet, luister naar mijn collega Peter Schoof, donderdag: dan is Fratsen in OverUIT de Kunst op Radio Oost. 
Inga Tjapkes
OverUIT de Kunst zie je elke zondag op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20, 19.20 en 20.20 uur. Terugkijken kan hier.
OverUIT de Kunst hoor je elke donderdag op Radio Oost om 18.00 uur. Terugluisteren kan hier.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.