nieuws

SP Deventer eist zetel terug van weggelopen raadslid

Het afdelingsbestuur van de SP in Deventer eist de partijzetel in de gemeenteraad van Deventer terug van het weggelopen raadslid Eugene Kelder. 
"Kelder sprak drie jaar geleden van verraad toen drie andere raadsleden van de SP wegliepen en hun zetel niet wilden teruggeven. We gaan er niet vanuit dat hij nu iets doet wat tegen zijn eigen principes indruist", reageert afdelingsvoorzitter Cees Sterkenburg van de SP in Deventer.  

Chaos bij de SP in Deventer

Het is deze week chaos bij de SP in Deventer. De boodschap van de landelijke SP dat wordt afgezien van deelname aan de raadsverkiezingen in Deventer volgend jaar sloeg in als een bom op de afdelingsvergadering dinsdag. Een bestuurslid, twee fractieleden en het raadslid Kelder liepen om die reden weg.
Het afdelingsbestuur kreeg die bom gisteren per kerende post terug: het dissidente raadslid Kelder liet weten op persoonlijke titel met een eigen fractie verder te willen in de gemeenteraad van Deventer. Hij geeft zijn raadzetel niet terug aan de SP. De partij blijft achter met een onvolledig bestuur, geen raadsfractie en geen stem in de politieke arena van Deventer.

Bedoeling SP was de lat hoger te leggen

Sterkenburg beaamt dat de klap deze week hard is aangekomen bij het afdelingsbestuur. ''Het liefst hadden we binnen de afdeling besproken hoe we de lat hoger konden leggen om volgend jaar mee te kunnen doen aan de raadsverkiezingen. Want het was nog zeker geen gelopen race dat de SP in Deventer zou worden uitgesloten van deelname. Maar ja, dan loopt er iemand voortijdig met een kwade kop weg en trekt vervolgens zijn eigen plan."
Dat bestuurslid Sliepenbeek, raadslid Kelder samen met twee andere leden nu gaan werken aan een eigen partij voor de socialistischee kiezer was zeker niet het plan van de SP. "Maar aan de andere kant geeft het ons nu wel de kans om orde zaken te stellen en een bezem door de afdeling te halen. Want dat het al een tijd niet goed ging was duidelijk."

Slecht voor het landelijke imago

De kritiek van de landelijke SP op de gang van zaken in Deventer geldt met name de daden van de raadsfractie, zegt Sterkenburg. Want die presteerde ondermaats en deed het landelijke imago van de SP geen goed. "De leden van de afdeling hebben zich wel veel op straat laten zien en dat is waar de SP ook om bekend is."
De SP wil snel weer de afdeling in Deventer op poten zetten. Te beginnen met een raadsfractie die het woord van de SP in de gemeenteraad van Deventer laat horen. "Daarom willen we de raadszetel meteen terug."    
Raadslid Kelder wil voorlopig niet reageren op  de ontstane situatie. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.