nieuws

Nepwapens gevonden bij huiszoekingen in Enschede na inval Vak-P

Bij huiszoekingen in drie woningen in Enschede is vannacht een partij echt uitziende nepwapens gevonden. De woningen werden doorzocht binnen het onderzoek naar drugshandel in het supportershome van Vak-P van FC Twente.
Gisteravond viel de politie tijdens de wedstrijd tussen FC Twente en PSV het supportershome binnen. Bij de inval werd door de politie in het supportershome een beanbag geschoten. Dat is een klapkogel die bedoeld is om iemand uit te schakelen, maar niet te verwonden.

Selectief deurbeleid
"We zijn het supportershome van Vak-P binnengegaan omdat wij aanwijzingen hadden van handel in drugs en dat er aan ondermijning werd gedaan", vertelt politiewoordvoerder Chantal Westerhoff.
"En met ondermijningen bedoelen wij dat er verdenkingen zijn dat er selectief deurbeleid wordt toegepast, wat inhoudt dat een select groepje mensen bepaalt wie er wel en niet het supportershome in mogen. En dat wekt geweld op. Dat is behoorlijk intimiderend en bedreigend."
Wie verantwoordelijk is voor het deurbeleid, wordt onderzocht.

Stadionspeaker
De politie-actie vond bewust plaats tijdens de wedstrijd, omdat de politie signalen had opgevangen dat er gehandeld werd tijdens de wedstrijd. "Wij konden dus niet anders", legt Westerhoff uit.

De stadionspeaker riep om dat alle supporters het stadion moesten verlaten. Dat zorgde voor verwarring in het stadion, want alleen Vak-P moest het stadion verlaten.
"Het is tot de letter beschreven op papier, ook wat de stadionspeaker moest zeggen. Helaas blijft het mensenwerk en komt er een verkeer bericht naar buiten. Dat heeft behoorlijk wat verwarring veroorzaakt. En uiteindelijk ook chaos en agressie tegen de politie. Daar is wel wat voor te zeggen, maar we hebben het absoluut zorgvuldig voorbereid."

Rellen

Na die oproep ontstonden er rellen in en buiten het stadion. Een agent viel daarbij van zijn paard, waarna hij werd aangevallen door boze supporters. De agent werd gered door zijn collega's en met politiehonden werden de hooligans teruggedreven.
Ambulancepersoneel heeft in ieder geval één persoon behandeld. De man is aangevallen door een politiehond en gebeten in zijn been.

Aanhoudingen
In het supportershome werd een handelshoeveelheid drugs gevonden. In totaal werden er vijf mensen aangehouden in en rond het supportershome van FC Twente. De aanhoudingen hebben allemaal te maken met de inval in het supportershome.
Of leden van motorclub Satudarah betrokken zijn bij de drugshandel vanuit het supportershome, wordt onderzocht. "Leden van Satudarah en de supportersclub Saudarah worden veelvuldig gezien in het home van Vak-P en ook in full-colour. Ze zien er dan dus ook uit als leden. Wat hun rol daarin is, dat zijn wij aan het onderzoeken."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.